Aparitie rara in Romania. Vulturul-hoitar, specie pe cale de disparitie, fotografiat in Tulcea
FOTO.Pe 19 mai, un exemplar de vultur-hoitar a fost observat si fotografiat in apropiere de localitatea Rahman, judetul Tulcea. Hoitarul este o specie rara pentru fauna Romaniei, desi in trecut era una dintre cele 4 specii de vultur care cuibareau la noi.
Credit foto: Marius Druga/SOR
Conform Societatii Ornitologice Romane (SOR), hoitarul este o specie de vultur aflata pe cale de disparitie in Romania.
Ca specie, hoitarul este afectat de mortalitatea crescuta, mai ales in randul pasarilor imature. Fiind o pasare care se hraneste cu hoituri, este frecvent victima actiunilor ilegale de combatere a pradatorilor de catre persoanele care amplaseaza hoituri otravite pe camp. Conform unor studii recente citate de SOR, productivitatea acestei specii este de asemenea afectata de concentratiile crescute de substance toxice din hrana (metale grele, plumb, respectiv antibiotice si alte medicamente cu care sunt tratate animalele domestice care pot ajunge hrana vulturilor etc.).
Alte amenintari recente includ coliziunile cu turbinele eoliene (asa cum s-a confirmat in repetate randuri in Spania in zona parcurilor eoliene nou construite), care pot afecta considerabil o populate si asa foarte redusa numeric.
Conform informatiilor Societatii Ornitologice Romane, ultima confirmare a cuibaritului acestei specii in Romania dateaza de la finele anilor ‘80.
Mai mult, in Bulgaria aceasta specie cunoaste un nou declin, desi este strict protejata prin lege. La vecinii din sudul Romaniei au ramas mai putin de 20 de perechi cuibaritoare.
Din 1980 si pana acum au mai existat observatii ale hoitarului in Romania, dar la fel ca in acest caz, vorbim in cele mai multe cazuri despre pasari tinere, juvenili sau imaturi. Exemplarul observat si fotografiat de Marius Druga este unul imatur.
Sursa: Societatea Ornitologica Romana
Etichete: pasari, pasăre, societatea ornitologica, vulturi,
Dată publicare:
22-05-2013 14:56