Ariile naturale protejate ale Romaniei, in pericol sa fie distruse, din cauza modificarii unei legi
Societatea Ornitologica Romana a descoperit ca intr-un proiect de ordonanta care modifica legea privind ariile naturale protejate din Romania se afla cateva "mici" propuneri care schimba complet situatia celor care vor sa profite de ariile naturale.
Este vorba despre "proiectul de Ordonanta pentru modificarea OUG nr.57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.49/2011."
Acest proiect se afla in dezbatere publica, fiind postat si pe site-ul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice.
Alegeri 2024
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
15:02
INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”
12:55
Ce atribuții are, de fapt, președintele României. Cât de puternic este „primul om în stat”, conform Constituției
12:41
Mesajul publicat de fiica Elenei Lasconi, după dezbaterea electorală: „Este clar că a învăţat din greşeli”
Puteti consulta acest proiect de ordonanta in intregime, la finalul acestui articol!
Conform SOR, "cu doar trei cuvinte, Ministerul Mediului lasa Romania fara Ariile Naturale Protejate. Cele trei cuvinte se regasesc in propunerile de modificare a OUG nr 57/2007 si daca aceste modificari vor fi adoptate, tot ceea ce mai este verde in Romania ajunge la cheremul unor functionari sau a unor decizii politice. Iar acest lucru se poate intampla peste numai cinci zile."
Prima dintre modificari se refera la avizul pe care administratorii si custozii ariilor protejate (ONG-uri de mediu si alte tipuri de organizatii) il emit firmelor care doresc sa se extinda in ariile naturale protejate.
Iata textul acestei modificari propuse:
"10. La articolul 28, alineatul 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(10) in procedura de emitere a actelor de reglementare pentru planuri, proiecte si/sau activitati care pot afecta semnificativ ariile naturale protejate de interes national si comunitar, autoritatile competente pentru protectia mediului solicita si obtin avizul consultativ al administratorilor, respectiv al custozilor ariilor naturale protejate.”
Daca o mica parte dintr-o Arie Naturala Protejata a fost afectata de un factor extern si isi pierde valoarea naturala, atunci intreaga arie poate fi desfiintata, culmea, printr-o decizie politica, si nu una a specialistilor in biologie.
"Ca ipoteza: o deversare „accidentala” de petrol intr-un lac dintr-o rezervatie naturala poate duce la anularea statutului de rezervatie pentru intregul teritoriu. Lacul, padurea, animalele de acolo, toate vor ramane la cheremul unui viitor investitor care va putea profita de ridicarea statutului de Arie Naturala Protejata." - se arata in comunicatul Societatii ornitologice Romane.
Cititi si: Romania, te iubesc - Marea defrisare. Cum au reactionat autoritatile? Fara aparare, codrul moare
Sursa: Pro TV
Etichete: lege, proiect, ministerul mediului, arii protejate, societatea ornitologica, sor,
Dată publicare:
26-08-2013 11:31