"A opta minune naturala a lumii", redescoperita dupa mai bine de un secol. De ce nimeni nu a stiut pana acum unde se afla
Cercetatorii neo-zeelandezi cred ca au gasit, dupa 131 de ani, misterioasele terase ale Lacului Rotomohana, care in secolul al XIX-lea erau considerate una dintre minunile naturale ale lumii.
Vizitate de turisti de pe tot mapamondul la mijlocul sexolului al XIX-lea, terasele alb-roz ale Lacului Rotomohana din Noua Zeelanda au disparut in urma eruptiei Muntelui Tarawera in 1886. Chiar si aspectul lor a mai fost pastrat doar in tablouri de epoca. De atunci si pana acum s-a crezut ca ele au fost complet distruse, insa doi cercetatori spun ca le-au gasit, ingropate sub noroi si cenusa vulcanica.
„Erau cea mai mare atractie turistica din emisfera sudica, dar guvernul nu si-a batut capul niciodata sa inregistreze la ce latitudine si longitudine se gaseau”, spune profesorul Rex Bunn. Bunn si colegul sau, Sascha Nolden, sustin ca terasele au fost ingropate, insa nu si distruse, in eruptie, si ca ar putea fi dezgropate de arheologi.
Cei doi savanti spun ca le-au localizat pe baza insemnarilor geologului german Ferdinand von Hochstetter, care a vizitat zona inainte de eruptie. Anul trecut, o echipa de cercetatori de la institutul GNS Science afirmase ca terasele au fost distruse de lava vulcanului, insa Bunn sustine ca era vorba de o localizare gresita. In 2011 a existat o alta tentativa de a le gasi urmele, cu ajutoul unui robot, pe fundul Lacului Rotomohana (foto jos).
Asa ca acum, o echipa de voluntari, finantata din donatii, incearca sa scoata din nou la lumina ceea ce pana acum un secol era considerata „a opta minune naturala a lumii”.
Sursa: Guardian
Etichete: vulcan, terase, noua zeelanda, stiinta, eruptie, minune, localizare, arheolog, sit,
Dată publicare:
12-06-2017 21:37