A apărut înghețata din plastic, primul aliment din lume realizat din deșeuri. Are gust de vanilie
Înghețată din plastic: ați citit bine. Această versiune a acestui dulce este de fapt fabricată din aceleași materiale care se găsesc în sticlele de plastic.
Oamenii de știință din Scoția folosesc bacterii și enzime speciale pentru a descompune un compus chimic din plastic și a-l transforma în ceva numit vanilină.
Artista și designerul londonez Eleoanora Ortolani folosește noul material pentru a face ceea ce ea spune că este prima înghețată din lume făcută din plastic, conform ktvu.com.
Înghețata este expusă apoi într-o instalație de artă numită „Guilty Flavors”.
„Guilty Flavours este un proiect ambițios care folosește microbiologia pentru a reamenaja deșeurile de plastic pentru consumul uman. Într-o nouă propunere radicală, Ortolani arată cum oamenii își pot folosi propriul corp ca pe o mașinărie pentru a elimina plasticul pentru totdeauna. Cum? Mâncându-l.
Noile procese biochimice, cum ar fi enzimele de digestie și bacteriile modificate genetic, pot permite oamenilor să consume plastic în siguranță, transformându-l în molecule complet comestibile. Aici, Ortolani prezintă prima mostră de înghețată de vanilie aromatizată cu vanilină biotehnică.
Lucrările artistului își propun să provoace și să extindă viitorul bucătăriei umane și să perturbe tiparele obișnuite de gândire. Jucând la propriu cu consecințele consumului nostru excesiv, Guilty Flavours ne provoacă disponibilitatea noastră de a adopta inovații transformatoare și de a participa la un ecosistem circular”, se arată într-o postare pe pagina de Instagram a @ibartlondon.
„Astăzi avem instrumentele necesare pentru a regândi sistemul alimentar în care trăim”, a declarat Ortolani. „Acest proiect a pornit de la o frustrare foarte mare legată de modul în care sistemul de reciclare a plasticului nu poate ține pasul și, de asemenea, de faptul că, în ciuda tuturor informațiilor din jurul plasticului, producția de plastic nu scade”.
Oamenii de știință spun că înghețata nu a fost încă autorizată pentru ca oamenii să o mănânce.
„Acest lucru trebuie să treacă prin exact aceleași procese de reglementare și procese de standardizare alimentară ca orice alt ingredient alimentar și numai după ce a trecut prin toate acestea ar putea ajunge în apropierea oricărui tip de produs de consum”, a declarat biotehnologul Joanna Sdaler.
Cu toate acestea, a fost stârnită o controversă despre poluarea cu plastic și ce putem face în acest sens. Potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, doar 9% din deșeurile de plastic din lume sunt reciclate.