Românii se dau în vânt după înghețată, iar asta se vede și în statistici. Am ajuns printre primii 10 producători europeni
Răsfățul verii este cu siguranță înghețata. Iar cum românii se dau în vânt după acest desert ușor și răcoritor am ajuns printre primii 10 producători europeni de înghețată, potrivit Eurostat, cu o producție de 35 de milioane de litri.
Cererea este mare în toată Uniunea. Anul trecut țările membre au produs cu 5% mai multă înghețată, decât în precedentul.
Cremoasă, cu lapte, ori cu fructe proaspete, pufoasă și răcoritoare, înghețata este cel mai popular desert vara. Cu cât sunt mai multe sortimentele cu atât clienții sunt mai pretențioși.
Cer înghețata făcută din ingrediente naturale, cu ciocolată, vanilie, fructe, ori cu arome noi, surprinzătoare.
Ștefan Dumitru, proprietarul unei gelaterii: ”Încercăm să avem în fiecare săptămână un gust surpiză cu alcool. Mojito face ravagii vara”.
Însă imaginația nu are limite.
Ștefan Dumitru, proprietarul unei gelaterii: ”Somon afumat sau usturoi, nachos, cu guacamole, ardei copți și așa mai departe. Dăm să guste, clienții sunt interesați, gustă, dar preferă totuși niște gusturi mai clasice”.
Unii ies la plimbare special pentru o îngheţată.
Cât de mult ne place înghețata se vede cel mai bine pe Calea Victoriei din Capitală. Sunt două gelaterii aici, chiar una lângă alta și încă două pe partea cealaltă a străzii. Deci, pe o rază de 100 de metri sunt 4 gelaterii în total și mult mai multe pe întreaga arteră. În general, toate au clienți. De altfel, aici pe Calea Victoriei s-a produs pentru prima dată înghețată în București, la una dintre cele mai renumite cofetării ale secolului al XIX-lea. Se spune că femeile nu aveau voie în interior, pentru că bărbații discutau politică, așa că așteptau în caleașcă afară, pentru a fi servite.
Împreună, micii producători şi cei care fac în cantităţi industriale au urcat România pe locul 9, în topul celor mai mari producători de înghețată din Uniune, potrivit datelor Eurostat. Iar în ultimii doi ani, exporturile de înghețată s-au dublat față de anii precedenți. Dacă vorbim de producție și exporturi, pe primele locuri sunt Germania, Franța și Italia. La gust, însă, România se luptă pentru podium. O spun cei mai pretețioși jurați: turiștii.
Dincolo de gustul cuceritor, înghețata mai are un avantaj: numărul mic de calorii.
Ștefan Dumitru, proprietarul unei gelaterii: ”150, poate 200 de calorii gelato. Sorbeturile mai puțin. Deci, 100 de grame de înghețată, de orice ar fi ea, îngrașă mult mai puțin decât 100 de grame de ciocolată sau alte dulciuri”.
Pe piață există și nenumărate sortimente fără zahăr.