A ajuns in cel mai adanc loc de pe Pamant. Mesajul regizorului James Cameron din Groapa Marianelor
Regizorul James Cameron s-a intors din calatoria vietii lui, o calatorie pe care nu o va uita niciodata . El s-a scufundat in cel mai adanc loc de pe Pamant, Groapa Marianelor.
James Cameron este "prima persoana din lume care a atins fundul oceanului, singur, in cea mai adanca zona din scoarta terestra, la o adancime record de 10.898 de metri, luni, 26 martie, la ora locala 07.52 (duminica, 25 martie, ora 22.52 GMT)", a anuntat, de la Washington, acest grup american specializat geografie si stiinte naturale.
Din 1960, nimeni nu a mai ajuns in Groapa Marianelor, la peste 11 kilometri adancime.
Submarinul din 1960
La 23 ianuarie 1960, locotenentul american Don Walsh si oceanograful elvetian Jacques Piccard au plonjat in Groapa Marianelor. Ei au pornit de pe nava militara americana Trieste si au atins cu submarinul lor scoarta terestra, unde au putut sa ramana doar 20 de minute, intr-un univers intunecat de vasul de deasupra lor.
Locotenentul Don Walsh
Submarinul folosit de Cameron, Deepsea Challenger, a ajuns insa la 11 km adancime in Oceanul Pacific.
Submarinul s-a intors la suprafata in aproximativ 70 de minute, mult mai repede decat se astepta echipajul de la National Geographic, cei care au coordonat expeditia Deepsea Challenge.
Acestuia i-a luat mai bine de doua ore si jumatate sa coboare in Groapa Marianelor.
Odata ajuns acolo Cameron a scris pe Twitter: " Tocmai am ajuns in cel mai adanc loc. Nu m-am simtit niciodata mai bine. Abia astept sa impartasesc cu voi tot ce vad acum".
Nava de cercetare a lui Cameron este dotata cu fel de fel de instrumente care i-au permis regizorului sa adune informatii importante despre Groapa Marianelor.
Acesta a colectat sedimente si mici creaturi marine, care urmeaza sa fie studiate. Specimenele au fost prinse cu ajutorul unei "gheare robotice".
Cameron a colectat informatii despre temperatura, salinitatea si presiunea gazelor si lichidelor din Groapa Marianelor.
Cineastul a facut yoga si jogging in fiecare zi, in ultimele luni, pentru a se pregati pentru aceasta misiune.
James Cameron, un expert in domeniul filmarilor care folosesc tehnologii revolutionare.
Regizorul James Cameron, in varsta de 57 de ani, are deja 72 de scufundari la activ, dintre care 12 au fost realizate in timpul filmarilor pentru lungmetrajul "Titanic".
Lungmetrajele "Avatar" si Titanic", regizate de Cameron, sunt filmele cu cele mai mari incasari din istoria cinematografiei - 2,78 miliarde de dolari, respectiv 1,84 miliarde de dolari.
Planeta Pandora din filmul "Avatar" exista! Uite cum poti sa ajungi acolo
Cameron este membru al Consiliului consultativ NASA si lucreaza la proiectul care prevede punerea de camere video pe Marte, in cadrul unei noi misiuni.
El a sustinut si strangerea de fonduri pentru organizatia Mars Society, organizatie care militeaza pentru colonizarea pe Marte.
Pe 26 februarie 2007, Cameron impreuna cu regizorul Simcha Jacobovici au realizat documentarul despre “Mormantul din Talpiot”, care se presupune ca a fi mormantul lui Iisus.
In 2010, Cameron s-a urcat la bordul lui Mir-1, submersibilul de doar 8 metri lungime care l-a ajutat sa exploreze epava transatlanticului, petrecand cateva ore in adancurile celui mai mare lac al lumii, lacul Baikal.
Conform Reuters, dupa ce James Cameron a terminat lucrul la Titanic, submersibilul a continuat sa fie folosit in diverse parti ale lumii, in 2007 ajutand o echipa rusa de exploratori sa fixeze un steag rusesc pe fundul marii sub Polul Nord.
Lacul Baikal a aparut acum mai bine de 25 de milioane de ani si este cel mai adanc lac de pe Terra, punctul sau cel mai jos aflandu-se la 1,6 km de suprafata.
Sursa: huffingtonpost.com
Etichete: james cameron, groapa marianelor,
Dată publicare:
26-03-2012 08:44