Comoara din Etiopia. Descoperirea care confirma legenda Reginei Sheba, personaj biblic foarte BOGAT

18-02-2012 10:39

Etiopia

La fel ca in filmele cu Indiana Jones, o actiune a cercetatorilor britanici ar putea scoate la iveala ceea ce pana acum se credea ca este doar o legenda.

 

Arheologii lucreaza in prezent la excavarea unui sit despre care se crede ca ascunde faimoasa comoara a Reginei Sheba, personaj biblic celebru pentru bogatiile sale.

In urma cu aproximativ 3.000 de ani, regina Sheba, care a condus ceea ce acum reprezinta Etiopia si Yemen, a ajuns in Ierusalim cu o cantitate foarte mare de aur pentru a-l darui Regelui Solomon. Acum, pe teritoriul ei, au fost descoperite o mina antica de aur, alaturi de ruinele unui templu si ramasitele unui camp de lupta.

Un fost director al Muzeului Britanic, arheologul Louise Schofield, conduce aceste sapaturi de pe Platoul Gheralta din nordul Etiopiei: "Unul dintre lucrurile care mi-au placut intotdeauna foarte mult in arheologie este faptul ca intotdeauna exista sansa sa faci niste conexiuni cu miturile si legendele. Iar faptul ca noi am putea avea aici mina de aur a Reginei Sheba este extraordinar."

Ea a precizat ca un prim indiciu este faptul ca, pe o placa de piatra de aproximativ 6 metri, gravata cu simbolurile soarelui si lunii, se afla un mesaj care spune ca este vorba despre "tinutul lui Sheba". "Am sapat in jurul acestei pietre, destul de ingrijorata, deoarece fusesem avertizata ca pe aici traieste o cobra de aproape 3 metri lungime, si am gasit o inscriptie in sabeana, limba Reginei Sheba." a declarat arheologul Schofield, citata de The Guardian.

Mai mult decat atat, pe o movila din apropiere ea a mai gasit fragmente din niste coloane si tunele din piatra ale unui templu ingropat, care pare sa fi fost inchinat zeitei Luna, la care se inchina Sheba in secolul 8 inainte de Christos. De asemenea, in apropiere au mai fost descoperite niste fragmente de oase umane, ceea ce indica faptul ca acolo ar fi avut loc si o batalie.

Chiar daca localnicii mai cauta si in prezent aur in apele din zona, nimeni nu stia de existenta acestor constructii si mai ales a minei antice. Aceasta se afla la o adancime de aproximativ 1,2 metri, pe un deal, deasupra caruia se afla un cuib de vulturi.

Sheba a condus un regat care a prosperat foarte mult din comertul cu Ierusalimul si Imperiul Roman, iar regina a fost imortalizata in Coran si in Biblie, care descriu vizita ei la Regele Solomon "cu un alai foarte mare, cu camile care purtau mirodenii si foarte mult aur si pietre pretioase... Apoi ea a daruit Regelui 120 de talanti de aur si o cantitate foarte mare de mirodenii."

Chiar daca se stiu foarte putine despre ea, imaginea reginei i-a inspirat pe artistii epocii medievale crestine, care au descris-o ca pe o "inteligenta divina". la fel s-a intamplat si cu artistii pictori turci si persani sau in filmele hollywood-iene. Povestea ei a traversat Africa si Arabia, iar intamplarile etiopiene sunt imortalizate inclusiv in Cartea Sfanta a regilor, "Kebra Nagast".

Sursa: The Guardian


VIDEO PROTVPLUS.RO