82 de furtuni solare violente într-o lună. Cum este afectat Pământul
În timp ce uraganele seamănă haos în Caraibe şi sudul Statelor Unite, trebuie ştiut că nu doar Pământul are parte de episoade meteo violente.
Şi Soarele traversează o perioada furtunoasă: oamenii de ştiinţă au înregistrat nu mai puţin de 82 de furtuni solare din august încoace.
Sunt unele dintre cele mai puternice din ultimul deceniu şi ne afectează şi pe noi, spun fizicienii.
Erupţii solare au fost înregistrate de un observator special al NASA, la începutul acestei luni. Au fost cele mai mari din 2005 încoace, iar oamenii de ştiinţă spun că ele pot genera o energie echivalentă cu un miliard de bombe cu hidrogen.
Chloe Pugh, cercetător la Universitatea Warwick: "O erupţie solară este o explozie intensă de radiaţii din tot spectrul electromagnetic, de la unde radio până la lumina vizibilă, ultravioletă, raze X şi gamma. Se eliberează o mare cantitate de energie prin ele, dar sunt practic doar lumină şi radiaţii."
Deşi suntem la 150 de milioane de kilometri distanţă, furtunile solare ne pot afecta şi pe noi, distrugând sateliţii cu ajutorul cărora comunicăm sau afectând câmpul magnetic al Pământului şi provocând pene de curent. Tocmai de aceea, cercetătorii încearcă să prezică când anume se produc, pentru că oamenii să se poată pregăti pentru ele, aşa cum se pregătesc pentru furtunile de pe Pământ.
Chloe Pugh, cercetător la Universitatea Warwick: "Ne apropiem de momentul în care vom putea prevedea când se produc explozii solare. E foarte dificil, pentru că e vorba de fizică foarte complicată, dar pentru moment putem folosi statistică pentru a emite prognoze."
NASA a început să ţină sub observaţie Soarele în 1976. O parte din interes este motivată şi de teama unor eventuale super-erupţii, de sute de mii de ori mai puternice decât cele obişnuite, aşa cum se ştie că există pe alţi sori.