Momentul în care NASA a comandat autodistrugerea sondei Cassini
După un remarcabil voiaj de 20 de ani, sonda spaţială Cassini a avut un glorios şi spectaculos sfârşit. De la centrul de control al misiunii, i s-a comandat autodistrugerea.
Iar sonda de cercetare a plonjat în atmosfera planetei Saturn, unde a mai supravieţuit doar un minut, înainte de a se dezintegra.
Au fost un fel de funeralii vesele, pentru că, astfel, s-a încheiat una dintre cele mai de succes misiuni spaţiale din istorie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
I-a fost închinată inclusiv o operă comică. Robert Picardo, un actor din seriile mai vechi ale filmului "Star Trek", a compus libretul comic. A ales muzica inconfundabilă a lui Verdi, mai precis aria nemuritoare "La Donna e mobile", şi aşa s-a născut "Opera Cassini".
Din California, de la centrul de control al misiunii, a fost comandată autodistrugerea pentru că sonda spatiala Cassini rămăsese fără combustibil. Iar NASA nu a vrut sa o lase să rătăcească în derivă pe lângă Saturn şi "Lunile" sale.
Chiar şi în ultimele clipe de viaţă, când se dezintegra, sonda a mai apucat să transmită date despre compoziţia chimică a atmosferei planetei Saturn.
A fost una dintre cele mai de succes misiuni ale Agenţiei Spaţiale Americane. După un voiaj de sapte ani, Cassini a orbitat încă 13 în jurul astrului cu inele şi a transmis informaţii care au schimbat modul în care oamenii de ştiinţă percep cea de-a şasea planetă de la Soare.
În 2005, sonda spaţială a debarcat un mic robot pe Titan, unul dintre sateliţii lui Saturn. Astfel a cules date cruciale care ne arată că acesta ar putea fi, cândva, locuit. Tot cu ajutorul lui Cassini a fost descoperit si un soi de uragan imens.