80% din dinozauri disparusera deja cand asteroidul a lovit Pamantul. Din ce cauza au murit animalele

18-11-2011 15:14


dinozaur

Pana acum, cei mai multi oameni de stiinta credeau ca impactul nimicitor cu un asteroid a dus la disparitia dinozaurilor. Acum insa, ei au dovezi care arata ca evenimentele nu s-au desfasurat chiar asa.

Potrivit Daily Mail, eruptiile repetate ale unui vulcan urias, de trei ori mai mare ca suprafata Frantei, ar fi dus la moartea multor specii, cu mult inainte de impactul cu asteroidul.

Cercetatorii de la Universitatea Princeton au gasit dovezi care atesta activitatea intensa a unui super-vulcan, in urma cu 65 milioane de ani, in vestul Indiei.

Aceste eruptii au dus la schimbarea climei pe Terra si la incarcarea atmosferei cu dioxid de carbon si de sulf.

Dupa aceste eruptii gigantice, a urmat o perioada in care planeta a fost frecvent lovita de “ploi de meteoriti”, care, combinate cu activitatea vulcanica, au transformat Pamantul intr-un loc nefavorabil vietii.

Paleontologii spun ca se bazeaza pe mai multe fosile gasite, in care se observa sedimente marine care fusesera afectate de valuri de lava.

Ei mai spun ca doar impactul cu un meteorit, fie el si de dimensiuni mari, nu ar fi putut duce la o extinctie in masa.

La fel, specialistii cred ca aceste specii ar fi disparut chiar si in lipsa impactului devastator din Cretacic, pentru ca peste 80% dintre acestea nu mai existau deja, atunci cand meteoritul a lovit Pamantul.

Noua teorie a fost publicata recent in "Journal of the Geological Society of India".

Sursa: Daily Mail

VIDEO PROTVPLUS.RO