35 de piramide au fost descoperite in Sudan. Au o vechime de peste 2.000 de ani

Ultima actualizare: 10-02-2013 00:52
piramide in Sudan

Arheologii au descoperit 35 de piramide, in apropierea unui sit numit Sedeinga, din Sudan. Aceste morminte au fost construite in perioada regatului Kush, in urma cu peste 2.000 de ani.

Descoperirile au fost facute in perioada 2009-2012 si istoricii sunt uimiti de modul in care acest piramide au fost “inghesuite” intr-o zona foarte restransa.

Spre exemplu, exista 13 piramide in doar 500 de metri patrati. Constructia acestor monumente funerare a fost influentata de practicile egiptene si s-a intins pe sute de ani, spune Vincent Francigny, directorul Misiunii Arheologice Franceze de la Sedeinga, citat de Live Science.

Spre deosebire de piramidele egiptene, cele din Sudan sunt foarte mici: cea mai mare are numai 7 metri latime, iar cea mai mica doar 76 cm, fiind construita probabil pentru un copil.

Nu se stie inaltimea lor, pentru ca varfurile piramidelor au fost distruse, dar arheologii cred ca acestea erau decorate cu picturi infatisand pasari sau flori de lotus.

Forma acestor piramide este mai deosebita, multe dintre ele vand in interior o structura circulara.

Desi toate aceste morminte au fost jefuite de mult, fiind situate pe un traseu frecventat de caravane, arheologii au putut gasi aici cateva schelete si chiar artefacte.

Intr-una din piramide exista si o masa de ofrande, cu o inscriptie, care contine rugaciunea unei femei (persoana ingropata aici) catre zeitatile egiptene Isis si Osiris.
 

(Sursa foto: Vincent Francigny/SEDAU)
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO