Socant. Ce au gasit arheologii intr-un mormant vechi de 1.600 de ani. "Nu stiam ca a existat"
O echipa de arheologi au fost socati cand au examinat scheletul unei femei din Roma antica, ingropata intr-o necropola de langa Lleida, Spania.
Femeia, care, potrivit arheologilor, a murit in jurul varstei de 30 de ani, avea o tumoare calcificata la nivelul pelvisului. Nimic ciudat pana aici. Insa expertii si-au dat seama ca tumoarea avea dinti si un os, scrie huffingtonpost.com.
Femeia, care a trait acum mai bine de 1.600 de ani, a suferit de o boala rara cunoscuta astazi sub denumirea de teratom (n.r. tumoare benigna congenitala complexa, de natura embrionara, formata din diferite tesuturi, care nu are nici o legatura cu organele sau cu regiunea unde s-a format) ovarian.
Denumirea de "teratom" provine din cuvintele grecesti "teras" si "onkoma", care se traduc prin "monstru" si, respectiv, "inflamatie".
Teratomul femeii romane are in jur de 44 de milimetri in diametru.
"Teratomurile ovariene sunt bizare, insa benigne", a declarat cercetatoarea Nuria Armentano, de la Universitatea Autonoma din Barcelona, intr-un email pentru LiveScience.
Tumorile de acest fel, de natura embrionara, pot avea par, dinti si oase in compozitia lor.
Descoperirea reprezinta o adevarata revelatie printre oamenii de stiinta. Este prima astfel de tumoare gasita in lumea antica.
Cercetatorii au declarat ca, desi tumoarea femeii era benigna, a ucis-o in cele din urma.
Sursa: huffingtonpost.com
Etichete: descoperire, tumori, curiozitati,
Dată publicare:
23-01-2013 10:17