TURUL FRANTEI 2013. Google marcheaza cu un logo special cea de-a 100-a editie a Turului Frantei

TOUR DE FRANCE 2013

Motorul de cautare online Google marcheaza, sambata, printr-un logo special, animat, cea de-a 100-a editie a celebrului Tur al Frantei, o competitie ciclista profesionista anuala, care se desfasoara in aceasta tara si in state vecine.

Logoul de sambata al Google prezinta doi ciclisti, purtand faimosul tricou galben de lider al clasamentului general, care pedaleaza. Totodata, pe fundal se poate remarca o harta a Frantei.

Editia cu numarul 100 a Turului Frantei incepe sambata, la Porto Vecchio, in Corsica.

Le Tour de France, cunoscut si ca La Grande Boucle (Marea Bucla), a fost organizat pentru prima data in 1903, se desfasoara pe un traseu cu o lungime totala de peste 3.200 de kilometri si dureaza trei saptamani. In prezent, la aceasta competitie participa ciclisti si echipe din intreaga lume.  Turul Frantei este impartit in etape zilnice, iar, la finalul celor trei saptamani, pentru fiecare concurent in parte se cumuleaza timpii obtinuti pe fiecare segment, pentru a se determina castigatorul. Zilnic, ciclistul cu cel mai mic timp acumulat dupa sfarsitul zilei precedente imbraca un tricou galben de lider al clasamentului general.

Traseul competitiei se modifica anual, dar intotdeauna Turul Frantei se incheie la Paris, iar, din 1975, ultima etapa se desfasoara pe bulevardul Champs-Élysées.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Primul castigator al competitiei a fost francezul Maurice Garin, iar cele mai multe victorii le-a inregistrat americanul Lance Armstrong. Acuzatiile de dopaj au marcat Turul Frantei inca de la inceputuri. Astfel, participantii, la primele editii, consumau alcool si foloseau eter pentru a-si reduce durerile, iar, odata cu trecerea anilor, performantele ciclistilor au inceput sa creasca, fapt care a determinat Uniunea Ciclista Internationala, impreuna cu guvernele tarilor implicate, sa adopte politici de combatere a dopajului.

Vineri, Lance Armstrong a declarat intr-un interviu pentru publicatia Le Monde: "Este imposibil sa castigi Turul Frantei fara dopaj, deoarece este o proba de anduranta, unde oxigenul este determinant". "Ca sa ofer un exemplu: EPO nu va ajuta un sprinter sa castige proba de 100 de metri, dar va fi hotaratoare pentru un alergator de 10.000 metri. Este evident". In acelasi interviu, Armstrong a reamintit ca nu el a inventat dopajul, care "exista de mult timp si va exista mereu":

"Cultura dopajului nu va disparea niciodata. Eu pur si simplu am participat la acest sistem. Sunt doar un om", a mai spus el. Uniunea Ciclista Internationala i-a retras lui Lance Armstrong cele sapte titluri din Turul Frantei, dupa un raport al Agentiei Antidoping Americane (USADA) in care ciclistul texan era acuzat de dopaj sistematic. Armstrong a recunoscut ca a luat produse dopante in timpul carierei sale cicliste, dupa mai mult de zece ani in care a negat acest lucru. "Nu voi reusi niciodata sa repar tot, dar imi voi petrece intreaga viata incercand", a subliniat Lance Armstrong.

Turul Frantei este nu numai o competitie ciclista recunoscuta la nivel mondial, ci si o sursa de inspiratie pentru diverse forme de arta, precum muzica - "P'tit gars du Tour" (1932), "Les Tours de France" (1936), "Faire le Tour de France" (1950) si, mai recent "Tour de France", piesa lansata de Kraftwerk in 1983 - si cinematografie - "Cinci lalele rosii" (1949), de Jean Stelli, film in care cinci ciclisti sunt omorati, "In fruntea cursei" (1974), selectat la Festivalul International de la Cannes, "Iadul pe roti" (2005), de Pepe Danquart, dar si animatia "Tripletele din Belleville" (2001).

Google isi schimba logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Portarul naționalei de fotbal a Iranului, amendat și suspendat pentru că a îmbrățișat o fană
Portarul naționalei de fotbal a Iranului, amendat și suspendat pentru că a îmbrățișat o fană

Portarul internaţional Hossein Hosseini a fost suspendat un meci de către Federaţia iraniană de fotbal după ce a îmbrăţişat o suporteră la un meci de campionat, a anunţat, luni, presa sportivă locală, citată de AFP.

 

A murit Florin Oprea, portarul alături de care Universitatea Craiova a cucerit primul titlu de campioană
A murit Florin Oprea, portarul alături de care Universitatea Craiova a cucerit primul titlu de campioană

Fostul portar Florin Oprea, care a fost titular între buturile echipei de fotbal Universitatea Craiova în sezonul 1973-1974, în care alb-albaştrii au cucerit primul lor titlu din palmares, a decedat, marţi, a anunţat clubul pe pagina sa de Facebook.

Melodia românească virală cu care au sărbătorit titlul jucătorii lui Inter Milano. Au dansat în vestiar. VIDEO
Melodia românească virală cu care au sărbătorit titlul jucătorii lui Inter Milano. Au dansat în vestiar. VIDEO

Inter Milano a învins-o, luni, pe rivala AC Milan, scor 3-2, în "Derby della Madonnina", și a devenit astfel noua campioană a Italiei.

 

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.