Atletii rusi, interzisi la Jocurile Olimpice de la Rio. Isinbaeva, ironica: "Multumesc tuturor ca au ingropat atletismul"
Rusia si-a exprimat "regretul profund" pentru decizia Tribunalului Arbitral al Sportului de a respinge apelul celor 68 de atleti rusi suspendati pentru JO de la Rio si denunta o decizie "politica" si "fara fundament juridic".
"Nu putem decat sa regretam profund" aceasta decizie privind "atletii care nu au nimic de a face cu dopajul", printre care "tarina" sariturii cu prajina Elena Isinbaeva, a declarat pentru presa purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Este putin probabil ca ideea de responsabilitate colectiva sa poata fi acceptata", a precizat el.
La randul sau, ministrul rus al Sporturilor, Vitali Mutko, a criticat o decizie "politica"."Nu-mi pot exprima deceptia. Vom reflecta la viitoarele etape. Dupa parerea mea, este o decizie subiectiva, suficient de politizata si fara fundament juridic", a declarat el pentru agentia oficiala de presa TASS.
Elena Isinbaeva a comparat, la randul ei, aceasta decizie cu o "ingropare" a atletismului.
"Multumesc tuturor ca au ingropat atletismul", a declarat ea pentru agentia TASS, denuntand o decizie "pur politica".
Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a respins apelul Comitetului Olimpic Rus si al celor 68 de atleti care solicitau dreptul de a participa la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro dupa ce au fost suspendati de Federatia internationala de specialitate.
Printre cei 68 de atleti rusi se afla Serghei Subenkov, campion mondial la 110 metri garduri, si Elena Isinbaieva, fosta campioana olimpica la saritura cu prajina.
Consiliul Federatiei Internationale de Atletism, intrunit la 15 iulie, la Viena, a decis sa mentina suspendarea atletilor rusi.
Agentia Mondiala Antidoping (WADA) a anuntat luni ca un laborator antidoping din Moscova a protejat sportivi rusi dopati pe durata Jocurilor Olimpice de iarna de la Soci, din 2014.
Potrivit raportului, oficiali din comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice de la Soci, dar si ministrul Sportului din Rusia, aveau cunostinta de aceste ilegalitati.
"Raportul McLaren a scos in evidenta abuzul de putere al Rusiei, cel mai premeditat si socant vazut vreodata in istoria sportului. Utilizarea dopajului in 30 de sporturi arata ca nu poate exista prezumtie de nevinovatie", a declarat Ben Nighols, purtator de cuvant al WADA.
Rusia a avut un program oficial de dopare a atletilor, potrivit raportului McLaren. Ce rol au jucat serviciile secrete
Comisia condusa de expertul canadian in dreptul sportiv Richard McLaren a stabilit ca autoritatile ruse au pus la cale pentru Jocurile Olimpice de la Soci un sistem de falsificare a rezultatelor testelor anti-doping. Practic, toate informatiile dezvaluite de New York Times si bazate pe marturiile lui Grigori Rodcenkov, seful laboratorului care s-a ocupat cu testarea sportivilor de la Soci, s-au dovedit adevarate.
New York Times a acuzat Moscova ca a desfasurat o operatiune ampla si complexa de dopaj si ca cel putin 15 medaliati la acea editie a Jocurilor Olimpice de iarna ar fi folosit substante interzise.
Publicatia americana a folosit declaratiile lui Grigori Rodcenkov, care a afirmat ca a pregatit intr-un centru secret peste 100 de probe false de urina pentru atletii rusi, care sa le permita acestora sa treaca testele doping.
Rodcenkov sustine ca echipa sa a lucrat mai bine de un deceniu la pregatirea acestui mecanism de falsificare a testelor, care a permis Rusiei sa obtina un numar record de medalii olimpice la Soci, depasind clar Statele Unite – 33, dintre care 13 de aur, fata de 28 (9 de aur) ale americanilor.
Seful laboratorului spune ca a primit de la Ministerul Sporturilor un tabel cu atletii pe care trebuia sa-i ajute sa treaca testele doping. Kremlinul a negat toate acuzatiile, spunand ca sunt „absolut neintemeiate”.
Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro se vor disputa in perioada 5-21 august.