Sportivii care participa la JO de la Rio, speriati de virusul Zika. Ce decizie a luat un atlet englez

Ultima actualizare: 11-06-2016 00:07
Greg Rutherford

Sportivul englez Greg Rutherford, care va participa la proba de saritura in lungime la Jocurile Olimpice de la Rio din aceasta vara, a decis sa ia masuri extreme de frica virusului Zika.

Astfel, sportivul englez si-a congelat sperma, ca sa se asigure ca pe viitor va avea copii sanatosi.

Iubita atletului englez a declarat ca cei doi au luat aceasta decizie de frica ca acesta s-ar putea imbolnavi in timpul Jocurilor Olimpice, lucru le-ar afecta sanatatea viitorilor copii.

Virusul Zika este in principal transmis de o specie de tantar intalnita in tarile din America de Sud. Cercetatorii au descoperit insa ca boala poate fi luata si pe cale sexuala, posibil chiar prin sarut. Mai mult, medicii au avertizat ca virusul traieste mai mult timp in sperma decat in sange.

Ministrul brazilian al sporturilor, Leonardo Picciani, sustine ca este posibil sa nu existe niciun caz de infecţie cu virusul Zika intre sportivii participanti la JO 2016, in ciuda avertismentelor venite din toata lumea.

In saptamanile viitoare, o comisie de urgenta a Organizatiei Mondiale a Sanatatii se va reuni pentru a analiza riscurile virusului Zika la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Recent, peste 150 de experti au solicitat prin intermediul unei scrisori deschise amanarea JO 2016 din luna august.

Picciani, numit in functie de presedintele interimar Michel Temer, sustine ca situatia privind virusul Zika s-a ameliorat considerabil: ''Am gazduit 43 de concursuri test la Rio la care au participat 7.000 de sportivi si nu am avut niciun caz de Zika sau Dengue. Am avut 4.300 cazuri in aprilie in Brazilia, apoi 700 in mai si asteptam o diminuare semnificativa in iunie sau iulie. In august, numarul acestor cazuri se va apropia de zero. Toate mecanismele de preventie si protectie sunt garantate. Niciun sportiv nu trebuie sa se teama, Rio si Brazilia sunt pregatite pentru acest moment''.

La femeile gravide, virusul Zika declanseaza o microcefalie a fatului, o malformatie grava si ireversibila a craniului, si o dezvoltare incompleta a creierului.

La sportivi, virusul Zika poate declansa o stare de oboseala, dureri de cap, senzatie de greata etc.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO