Romania - Rusia 22-17. Victorie de exceptie contra campioanei olimpice la Campionatul European. Primele reactii dupa meci

handbal

Nationala feminina de handbal a Romaniei a obtinut o victorie de senzatie in fata echipei Rusiei, campioana olimpica en titre, cu scorul de 22-17 (11-9), miercuri seara, la Helsingborg, in Grupa D a Campionatului European - EURO 2016 din Suedia.

Managerul nationalei de handbal feminin a Romaniei, Nicoleta Alexandrescu, a declarat pentru News.ro, dupa victoria tricolorelor impotriva campioanei olimpice Rusia, la CE din Suedia, ca meciul a fost dificil si au fost momente cand ii venea sa se ”arunce” in teren pentru a le ajuta pe fete.

”Am pierdut primul meci, cu Norvegia, dar greu, si acolo a mers bine apararea. Ambros Martin a pus mult accentul pe aparare si azi s-a vazut si mai bine. Le-a spus sa fie luptatoare, indiferent ce se intampla, sa se apere. Azi a fost extraordinar cu Rusia, s-a vazut mult mai bine ce a lucrat cu ele, au stiut ce sa faca, au luptat, nu au renuntat nicio clipa. Doamne, au fost momente cand imi venea si mie de pe margine sa ma arunc in teren sa le ajut. Cumva, s-a intamplat ce asteptam demult. Ambros Martin nu a venit sa ne invete handbal, Romania il stie, nici nu a avut timp in doua saptamani sa faca asta. Dar atat de mult le-a incurajat, le-a explicat fiecareia ce sa faca si cum sa lupte, a adus noul si mai ales munca in aparare, iar asta se vede. Fetele vor intra rapid la recuperare, pentru ca nu trebuie sa uitam, mai avem un meci, iar dupa cum s-a vazut, surprize au tot fost pana acum. Noi trebuie sa invingem si Croatia si sa luptam pana la capat”, a declarat Nicoleta Alexandrescu.

Ministrul Tineretului si Sportului, Elisabeta Lipa, a felicitat nationala feminina de handbal a Romaniei pentru victoria reusita miercuri in fata campioanei olimpice Rusia, la EURO 2016, intr-o postare pe Facebook.

''Nationala feminina de handbal mi-a facut o mare bucurie in aceasta seara si sunt convinsa ca a produs emotii si sentimente identice in multe alte inimi de romani. Sa invingi echipa Rusiei, campioana olimpica en titre, nu este la indemana oricui. Toata echipa merita felicitari, la fel ca si antrenorii, dar nu pot sa nu remarc evolutia Denisei Dedu! Mai mult decat un meci, am castigat un portar! Bravo, fetelor! Sper sa ramaneti la fel de concentrate pana la final, cu evolutii la fel de bune, si sa tineti steagul sus la Campionatul European din Suedia!'', a scris Lipa in reteaua de socializare.

Citește și
Cristina Neagu dupa Romania - Norvegia
Romania a pierdut cu Norvegia si a fost eliminata din turneul olimpic de handbal feminin
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Succesul tricolorelor a fost salutat si de presedintele Federatiei Romane de Handbal, Alexandru Dedu, care a fost insa mult mai concis. ''Am invins Campioana Olimpica! Romania - Rusia: 22 -17! Mandru ca sunt Roman! Bravo Fetelor! #HandbalulSportNational, #HaiRomania'', a scris in mesajul sau.

Cum s-a desfasurat meciul

Ana Maria Iuganu a deschis ”balul” dupa doar 30 de secunde, dar Rusia a ripostat urgent, 1-1, egalitatea mentinandu-se si dupa primele cinci minute de joc, 2-2. Fanii tricolori si-au facut datoria inca de la inceput si au avut ce aplauda, pentru ca Romania a aratat handbal in viteza, atentie in aparare, cu Dedu avand patru interventii reusite, astfel ca in minutul 11, tabela arata 5-2, dupa un angajament excelent al lui Neagu la Manea.

Cu un lot intinerit, in care se regasesc doar sase din campioanele olimpice de la Rio (Kalinina, Dmitrieva, Sen, Viahireva, Bobrovnikova, Jilinskaite), plus ”veteranele” Postnova si Makeeva, Rusia lui Trefilov a fost nevoita sa intre la time-out.

Diferenta a crescut insa la 7-2, Dedu avand opt interventii dupa 15 minute, iar dupa alte opt minute, Romania conducea cu 8-5, ”bifand” insa si cateva oporunitati ratate in ofensiva. Rusia nu a stat pe ganduri si s-a apropiat la 9-7 (min. 27), iar la pauza scorul era 11-9, dupa cateva actiuni haotice de ambele parti.

La reluare, Romania si-a permis ”luxul” de a rata trei atacuri consecutive, iar Rusia a pedepsit rapid, 11-11 (min. 33). Meciul s-a deschis, fiecare echipa marcand dupa atacuri rapide finalizate in cateva pase (14-14), dar Romania a gasit resurse pentru a pune din nou diferenta pe tabela, 16-14 (min. 41).

Chiper si Neagu au ratat sanse bune de a mari si mai mult zestrea de goluri a Romaniei, dar si Rusia a ratat pe banda rulanta, 16-15 (min. 51), iar singura constanta a fost Denisa Dedu, cu 20 interventii pana in acel moment. Au urmat alte trei atacuri ratate ale tricolorelor, Rusia a egalat, 17-17 (min. 53), iar Buceschi a readus avantajul de la 7 metri (18-17) un minut mai tarziu. Neagu a marit la 20-17, cu doua goluri consecutive, cand mai erau trei minute din meci.

Fanii romani din tribunele din Helsingborg au facut spectacol pe finalul partidei si au avut de ce. I-au scandat numele Denisei Dedu, care a incheiat cu 22 de interventii reusite, contribuind la o victorie istorica a Romaniei in fata campioanei olimpice en-titre, Rusia, dar care conteaza mai ales pentru ca aduce o gura imensa de oxigen in drumul catre fazele finale ale competitiei din Suedia.

Marcatoarele echipei Romaniei au fost Neagu 7 goluri, Buceschi 7, Geiger 2, Pintea 2, Iuganu 2, Manea 1, Udristoiu 1, iar pentru Rusia, campioana olimpica en-titre, s-au remarcat Postnova 4, Dmitrieva si Viahireva, cate 3 reusite. In urma rezultatului, Romania acumuleaza primele doua puncte in grupa D.

Primele echipe calificate in grupele principale sunt Serbia si Franta, din grupele A si B, in care, marti, s-a jucat etapa a II-a. Ultimul meci al nationalei Romaniei in grupa D va avea loc vineri, de la ora 19.30, cu Croatia.

In meciul de debut la CE din Suedia, tricolorele au fost invinse, luni seara, de campioana europeana si mondiala en-titre, Norvegia, cu scorul de 23-21 (13-11). Primele trei clasate din fiecare din cele patru grupe preliminare se vor califica in grupele principale I (din grupele A si B) si II (din C si D), meciurile fiind programate in perioada 10-14 decembrie. In grupele principale, echipele pornesc cu punctajele acumulate in faza grupelor preliminare in partidele cu adversarele calificate si ele mai departe.

In 16 decembrie vor avea loc semifinalele si partida pentru clasarea pe locurile 5-6, iar in 18 decembrie, finalele pentru medalii. Echipa Romaniei participa pentru a 11-a oara la un turneu final de Campionat European, din 12 editii care au avut loc, incepand cu 1994, singura data cand nu a fost prezenta fiind in 2006. Tricolorele au obtinut in acesti ani o singura medalie, bronzul, in 2010, cu Radu Voina pe banca tehnica, celelalte clasari fiind urmatoarele: 1994 (locul 10), 1996 (5), 1998 (11), 2000 (4), 2002 (7), 2004 (7), 2008 (5), 2012 (10) si 2014 (9).

 

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
"Vreti medalii, dar ne tratati ca pe niste sclavi. Respectati-ne!" Mesajul dur al unei handbaliste catre autoritati

Fosta golghetera la Olimpiada de la Beijing, handbalista Ramona Farcau a lansat un mesaj dur la adresa autoritatilor.

Romania a pierdut cu Norvegia si a fost eliminata din turneul olimpic de handbal feminin
Romania a pierdut cu Norvegia si a fost eliminata din turneul olimpic de handbal feminin

Romania a pierdut la un singur gol diferenta cu Norvegia si a ratat calificarea in sferturi dupa ce Angola a pierdut cu Spania.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.