Gimnaștii români calificați la Jocurile Olimpice rămân fără bani pentru antrenamente. Bugetul este aproape epuizat
Gimnaștii români calificați la JO de la Paris de anul viitor cer sprijin ca să poată acoperi cheltuielile pentru antrenamente, echipamente și deplasări. Firmele îi pot ajuta direcționând 20% din impozit către Federația de Gimnastică.
Federația de Gimnastică face apel la companii care pot dona o cincime din impozitul lor pe profit pentru sportivii din lotul olimpic, dar și pentru cei care le calcă pe urme. Bugetul de 1.200.000 de euro pentru toate cele 72 de cluburi este aproape epuizat.
Gimnaștii au adus până acum țării noastre 69 de medalii olimpice - 23 de aur, 20 de argint, 26 de bronz. Ultimul a fost aurul Sandrei Izbașa, la Londra în 2012. Apoi a urmat declinul. Subfinanțată, Federația de Gimnastică speră să găsească soluții.
Revenim în prezent. Cu cinci șuruburi în corp și după accidentări recente, Andrei Muntean s-a calificat la Jocurile Olimpice de anul viitor. Încă un băiat are șanse să intre și el în concurs.
R: Câte ore te antrenezi într-o zi?
Gabriel Burtănete, gimnast: „Șase ore”.
R: La ce speri?
Gabriel Burtănete, gimnast: „La o medalie la Olimpiadă. Cât mai sus”.
Din lotul feminin, cinci gimnaste vor reprezenta România la Paris. E cea mai tânără echipă - media de vârstă este 16 ani.
Gimnastica e sportul românesc asociat automat cu nota 10 de toți cei care știu performanța Nadiei Comăneci, nu doar români. Federația numără peste 1.200 de sportivi și 120 de antrenori, însă în ultimii 30 de ani a fost construită o singură sală nouă de sport, iar sportivii noștri se antrenează în condiții mult sub cele ale colegilor din elita mondială. Inclusiv cei care se pregătesc de Jocurile Olimpice de la Paris de anul viitor.
Carmencita Constantin, președintele Federației Române de Gimnastică: „Suntem într-un moment critic financiar. Cerem sprijin în acest moment companiilor din România, pentru că au un mecanism la îndemână, nu-i costă absolut nimic. Trebuie doar să apeleze la mecanismul de 20% din impozitul pe profit și prin intermediul unui contract de sponsorizare pot susține Federația de Gimnastică”.
Dacă reprezentanții firmelor nu dirijează acești bani spre o cauză nobilă, ei vor ajunge în bugetul consolidat al statului.
Marius Berbecar, antrenor: „Cheltuielile sunt foarte mari. Noi ne antrenăm pe o anumită aparatură, la Jocurile Olimpice e altă aparatură. Poate ajunge și la 100.000 de euro un singur aparat”.
Andrei Munteanu, gimnast: „Mai trebuie reînnoite sau schimbate, dar încercăm să ne folosim de ceea ce avem și să performăm cât mai bine”.
Contractele de sponsorizare, pe care le puteți găsi aici, pentru anul acesta trebuie depuse până pe 31 decembrie, pentru anul curent.