Efectele serialului ”The Queen's Gambit”. Tot mai mulți tineri vor să învețe șah
Șahul sau „sportul minții” pare să fie activitatea câștigătoare în pandemie. În ultima perioadă, tot mai mulți părinți și-au înscris copiii la cursuri de șah, iar numărul învățăceilor s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut.
Și comenzile au înregistrat un boom, iar cei care vor o tablă de șah profesionistă trebuie să aștepte câteva luni ca să o primească.
La 7 ani, Tudor a învățat rapid mișcările de pe tabla de șah. O dată pe săptămâna intră pe o platforma specială pentru antrenamente. Părinții spun că lecțiile de șah îl vor ajută să fie mai creativ și independent.
Raluca Frățilă, mama lui Tudor: ”În primul rând cred că îl ajută să gândească puțin strategic, deși este un copil, învață un pic de strategie, un pic de răbdare, că trebuie să își aștepte rândul, că nu poate să facă o mutare decisivă din prima. ”
Și Robert a început cursurile de șah, chiar dacă are numai 8 ani. A învățat de la părinții lui, iar acum visează să devină jucător profesionist.
Manuela Olteanu, mama lui Robert: ”Îi place foarte mult. E o competiție contructiva jocul de șah, el își dorește să vină, să joace cu alți copii de vârsta lui.”
Sportul minții a devenit tot mai atractiv, spun antrenorii de la cluburile de șah. Săptămânal le trec pragul peste 30 de părinți cu copii, dublu față de aceeași perioada a anului trecut.
Interesul a crescut și în urma serialul "The Queen's Gambit", difuzat pe internet, ce prezintă talentul remarcabil la șah al unei tinere care a crescut într-un orfelinat.
Maria Vasilescu, antrenor de șah: ”Schimbă perspectiva colectivă asupra șahului. Dintr-un lucru pe care îl joacă doar cei care poate învață foarte bine, o pune pe trendul: ești cool dacă joci șah, e interesant să joci șah, poate să fie foarte dinamic. ”
Și magazinile de profil înregistrează încasări record. De la vânzări de 35.000 de euro pe lună, cât câștigau înainte, au ajuns la peste 100.000 la sfârșitul acestui an.
Alin Câmpeanu, administrator magazin de șah: ”Vânzările au crescut undeva de trei ori. Atât noi, cât și furnizorii noștrii, facem față cu greu acestui val de entuziasm. Am luat legătura și cu furnizorii din Germania, Olanda și India. Orice cerere la fabricile de gen, termenul de livrare este unde spre sfârșitul lui martie.”
Prețurile pentru o tablă de șah pleacă de la 50 de lei și pot ajunge până la 500 de euro, în funcție de materialul din care este confecționat.
Printre cele mai scumpe sunt cele făcute din abanos, fildeș sau chiar cristal de Bohemia.