AP: Cum a reușit Qatarul să cheltuiască sute de miliarde de dolari pentru a găzdui Cupa Mondială de fotbal

cupa mondiala qatar
Profimedia

În doar câteva decenii, Qatarul a devenit una din cele mai bogate țări din lume, fapt pentru care găzduirea celui mai important eveniment fotbalistic al planetei nu a afectat deloc bugetul micuțului stat, deși s-au cheltuit sute de miliarde de dolari.

Qatarul numără doar 2,9 milioane de locuitori, însă doar 10% dintre aceștia sunt cu adevărat cetățeni qatarezi. Aceștia se bucură de o bogăție și de beneficii masive, alimentate de controlul comun al Qatarului asupra uneia dintre cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume.

În micuța țară situată în extremitatea estică a Peninsulei Arabice se află câmpul de gaze naturale North Field, cel mai mare zăcământ subacvatic de gaze din lume, pe care Qatarul îl împarte cu Iranul. Câmpul de gaze deține aproximativ 10% din rezervele de gaze naturale cunoscute la nivel mondial.

Datorită petrolului și a gazelor natural, Qatarul, care are o vechime de 50 de ani, a devenit un stat uluitor de bogat și de influent. În doar câteva decenii, cei aproximativ 300.000 de cetățeni din Qatar au fost scoși de la traiul greu al pescuitului și al scufundărilor cu perle.

Țara este acum un centru de tranzit internațional cu o companie aeriană națională profitabilă, o forță din spatele influentei rețele de știri Al Jazeera și suportă cheltuielile pentru extinderea celei mai mari baze militare americane din Orientul Mijlociu, notează Associated Press.

Citește și
Fifa World Cup Quatar 2022
Ghid de călătorie pentru Cupa Mondială de Fotbal din Qatar. Ce reguli trebuie să respecte românii
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Associated Press explică cum a reușit micuțul stat să cheltuiască atât de mult pentru a găzdui Cupa Mondială FIFA, eveniment ce se va desfășura în perioada 20 noiembrie-18 decembrie:

Puterea economică a țării

În mare parte, la început, triburile din Qatar își câștigau traiul din scufundări, pentru a găsi perle, dar și din pescuit. Dar, la mijlocul secolului al XX-lea, viața qatarezilor s-a schimbat, odată cu descoperirea petrolului și a gazelor natural.

În timp ce o mare parte a lumii se luptă cu recesiunea și inflația, Qatar și alți producători de energie din țările arabe din Golf culeg beneficiile prețurilor ridicate ale energiei. Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca economia Qatarului să crească cu aproximativ 3,4% în acest an, mai notează sursa citată.

În ciuda unei cheltuieli masive pentru a găzdui Cupa Mondială de fotbal, țara încă a câștigat mai mult decât a cheltuit anul trecut, ceea ce îi conferă un surplus confortabil care se menține până în 2022. Bogăția Qatarului va crește probabil pe măsură ce își extinde capacitatea pentru a putea exporta mai mult gaz natural până în 2025.

Fondul său suveran de investiții, Qatar Investment Authority, gestionează și investește rezervele financiare ale țării.

Ce cheltuieli a avut Qatarul pentru Cupa Mondială

Qatar a cheltuit aproximativ 200 de miliarde de dolari pentru infrastructură și alte proiecte de dezvoltare de când a câștigat licitația pentru organizarea Cupei Mondiale de fotbal, care va dura cinci săptămâni, potrivit declarațiilor oficiale și unui raport al Deloitte.

Din această sumă amețitoare, circa 6,5 miliarde de dolari au fost cheltuite pentru construirea a opt stadioane pentru turneu.

De asemenea, au fost cheltuite miliarde de euro pentru construirea unei linii de metrou, a unui nou aeroport, a unor drumuri și a altor infrastructuri înaintea meciurilor.

Firma de cercetare Capital Economics, cu sediul la Londra, a declarat că vânzările de bilete sugerează că aproximativ 1,5 milioane de turiști vor vizita Qatar pentru Cupa Mondială.

Raportul Deloitte arată că dacă fiecare vizitator ar sta timp de 10 zile și ar cheltui 500 de dolari pe zi, cheltuielile pe vizitator s-ar ridica la 5.000 de dolari. Acest lucru ar putea însemna un impuls de 7,5 miliarde de dolari pentru economia Qatarului în acest an. Cu toate acestea, unii fani ar putea zbura doar pentru meciuri, cazându-se în Dubai și în alte locuri din apropiere.

Beneficiile oferite de Qatar

La fel ca alte petro-state bogate din Golf, Qatar nu este o democrație. Deciziile sunt luate de familia conducătoare Al Thani și de consilierii aleși ai acesteia. Cetățenii au puțin de spus în ceea ce privește deciziile politice majore ale țării lor.
Cu toate acestea, guvernul le oferă cetățenilor beneficii vaste care au contribuit la asigurarea loialității și sprijinului continuu. Cetățenii qatarezi se bucură de venituri neimpozabile, de locuri de muncă guvernamentale bine plătite, de asistență medicală gratuită, de învățământ superior gratuit, de sprijin financiar pentru tinerii căsătoriți, de sprijin pentru locuințe, de subvenții generoase care acoperă facturile la utilități și de beneficii de pensionare luxoase.

Cu toate acestea, cetățenii țării se bazează pe muncitorii din alte țări pentru a ocupa locuri de muncă în sectorul serviciilor, cum ar fi șoferii și bonele, și pentru a efectua lucrările de construcții dificile care au construit Qatarul modern.

Forța de muncă migrantă din Qatar

Țara s-a confruntat cu un control intens pentru legislația muncii și pentru tratamentul a sute de mii de lucrători migranți, majoritatea din India, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka, Nepal și alte țări din Asia de Sud. Aceștia locuiesc în camere comune în tabere de muncă și muncesc pe tot parcursul lunilor lungi de vară, cu doar câteva ore de răgaz la amiază. Adesea, aceștia petrec ani de zile fără să-și vadă familiile de acasă.

Munca este deseori periculoasă, iar Amnesty International afirmă că zeci de oameni ar fi murit din cauza căldurii.

Grupurile pentru drepturile omului au apreciat că statul qatarez și-a îmbunătățit legislația muncii, de exemplu prin adoptarea unui salariu minim lunar de aproximativ 275 de dolari în 2020, precum și pentru că a desființat sistemul "kafala", care îi împiedica pe lucrători să își schimbe locul de muncă sau să părăsească țara fără acordul angajatorilor lor.

Cu toate acestea, Human Rights Watch (Organizație pentru drepturile omului) a cerut Qatarului să îmbunătățească despăgubirile pentru lucrătorii migranți care au fost răniți, murit sau li s-a furat de salarii în timp ce lucrau la proiectele legate de Cupa Mondială.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Qatar plătește sejururi la Cupa Mondială pentru fanii care lasă comentarii pozitive pe rețelele sociale
Qatar plătește sejururi la Cupa Mondială pentru fanii care lasă comentarii pozitive pe rețelele sociale

Organizatorii Cupei Mondiale de fotbal din Qatar au plătit sejurul (zborul şi cazarea) unor grupuri de suporteri din străinătate la turneul final (20 noiembrie-18 decembrie), în schimbul unor comentarii pozitive pe reţelele de socializare.  

Ghid de călătorie pentru Cupa Mondială de Fotbal din Qatar. Ce reguli trebuie să respecte românii
Ghid de călătorie pentru Cupa Mondială de Fotbal din Qatar. Ce reguli trebuie să respecte românii

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a publicat online un ghid pentru cetăţenii români care vor să călătorească în Qatar pentru Cupa Mondială de Fotbal.

Campionatul Mondial de fotbal: Mesaj critic al naţionalei Australiei cu privire la drepturile omului în Qatar | VIDEO
Campionatul Mondial de fotbal: Mesaj critic al naţionalei Australiei cu privire la drepturile omului în Qatar | VIDEO

Echipa națională de fotbal a Australiei a criticat, într-un mesaj video, situaţia legată de drepturile omului în Qatar, devenind prima participantă la Cupa Mondială care procedează astfel.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.