Conchistadorii moderni si Noua Ordine Mondiala in sport. Doctorul care a creat superatleti si a devenit omul-cheie al Spaniei

conchistadorii moderni

Un titlu mondial la fotbal, doua Campionate Europene, detinatori ai trofeelor UEFA Europa League si Champions League, cele mai importante de pe continent, si cu Supercupa deja asigurata.

Si asta doar la fotbal, caci Nadal isi continua marsul in tenis, dupa ce a castigat cel de-al 9-lea trofeu la Roland Garros, legendarul Miguel Indurain, dar si Carlos Sastre si Contador si-au trecut deja in palmares Le Tour de France, iar Real si Barcelona joaca an de an in fazele finale ale competitiilor europene de baschet si handball. Suna cunoscut? Da, cam tot asa incepeam si analiza de saptamana trecuta, in care am incercat sa evidentiez motivele pentru care Spania a ajuns una, daca nu cea mai mare putere din fotbalul mondial, in ciuda situatiei dezastruoase inregistrate la nivel socio-economic.

O tara care a resimtit mult timp efectele unui razboi civil si ale dictaturii franchiste, Spania s-a confruntat in ultimii ani cu o criza majora la nivel economic, criza care s-a cronicizat si a dus intregul sistem pe marginea unei praprastii, ducand rata somajului la peste 24%. Cu toate acestea, sportul continua sa fie una dintre ramurile care genereaza profituri uriase si care pastreaza Spania "on top of the world".

Iar una dintre dovezi poate fi data si de acest lucru - Conchistadorii moderni si Noua Ordine Mondiala in Sport | Sau cum au ajuns "eternii loseri" sa-i sperie pe inventatorii fotbalului.

Multe voci spun ca aceasta evolutie a sportului spaniol s-a declansat in mai multe etape si ar fi culminat cu organizarea Campionatului Mondial de fotbal din 1982, dar si cu cea a Olimpiadei de la Barcelona, in urma carora: "copiii si-au dezlantuit pasiunea pentru sport". Bineinteles, aceasta pasiune a fost insotita si de o infuzie masiva de capital, venita atat din fonduri guvernamentale, dar si din surse private.

Citește și
Echipa Braziliei
MARACANAZO, tragedia unei natiuni. Brazilia a investit 11 miliarde de euro in Cupa Mondiala pentru a repara o rusine istorica
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Exista, insa, si o parte intunecata a povestii, una in care...unii le zic contestatari, unii le zic "guri rele", iar altii le zic invidiosi...spun ca evolutia fulminanta nu se datoreaza doar acestor factori. La urma urmei, nu doar spaniolii sunt pasionati de sport si, cu siguranta, nu doar ei au investit in asta. Este un aspect despre care vorbesc destui, insa pe care nu il cunosc la fel de multi; este o lume paralela la care prea putini au acces.

Performantele vin cu un pret

Ca sa faci performanta in secolul XXI, ca sa poti fi competitiv in orice sport trebuie sa faci sacrificii. Iar conotatia acestei expresii s-a schimbat in ultimii ani, caci ideea de sacrificiu este asociata de multi nu cu faptul ca sportivii stau departe de familii, ca petrec 10 din 12 luni pe an in cantonamente, ci cu faptul ca isi pun sanatatea in pericol in momentul in care accepta sa foloseasca substante experimentale, hormoni sintetici si steroizi anabolizanti.

De altfel, evolutia medicinei si a tehnologiei este unul dintre factorii care explica "Revolutia recordurilor" (Citeste AICI articolul intreg) si modul in care atletii au ajuns sa isi imbunatateasca performantele cu peste 50% in anumite sporturi.

Doctorul care a pacalit competitia - Spania, tarata in scandal

Fizicul uman are limite. Sunt, insa, sportivi de elita care reusesc sa le depaseasca, dar cei care o fac, nu pot tine ritmul la acelasi nivel pentru o perioada indelungata. Iar aici intervine medicina si intervin cercetatorii interesati de daramarea barierelor - nu doar de ruperea, ci de distrugerea lor completa.

Astfel, sportul a ajuns sa se combine cu medicina si sa creeze o noua ramura de studiu, aceea a crearii unor superatleti.

Revenind insa la Spania. Spania, una dintre tarile cu cea mai fulminanta ascensiune in sport, cu cele mai importante performante obtinute in ultimii ani, a ajuns sa fie tarata si ea, inevitabil, in aceasta lume, capatand chiar renumele de "paradis al medicinei experimentale sportive".

Si nu trebuie sa fii un mare fan al ciclismului ca sa fi auzit de Eufemiano Fuentes, caci intreaga lume a sportului vuieste la auzul numeului sau. Probabil unul dintre cele mai controversate personaje din sportul spaniol al ultimelor doua decenii, Fuentes este unul dintre oamenii care a pus umarul la acest renume, el fiind cheia unor investigatii masive impotriva a zeci, poate chiar sute de sportivi.

Numele lui este asociat cu "moda calatoritului cu frigiderul", dar si cu laboratoarele in care procurorii Guarda Civil au gasit sute de pungute de sange pe eticheta carora stateau numele (codificate) ale unor sportivi. Asa au aparut doua dintre cele mai cunoscute operatiuni in ceea ce priveste eradicarea dopingului in sport, Operacion Puerto si Operacion Galgo, in urma carora numele unor sportivi ca Alberto Contador, Sergio Paulinho, Alejandro Valverde, Ivan Basso, Frank Schleck, Tyler Hamilton, Jorg Jaksche (cu totii ciclisti), dar si Marta Dominguez, Nuria Fernandez, Alberto Garcia sau Reyes Estevez (cu totii atleti) au fost pronuntate in fata unei instante de judecata.

Acuzatiile au impanzit astfel lumea sportului din Spania, iar marturiile nu au intarziat sa apara, Tyler Hamilton sau Jorg Jaksche aratandu-l cu degetul pe Fuentes.

"Am fost sunat de un doctor care m-a intrebat despre acest subiect. Nu mi-a spus numele, insa cu putin timp inaintea Anului Nou a revenit si mi-a zis sa merg in Insulele Canare. Atunci l-am intalnit pentru prima data pe Eufemiano Fuentes. Am discutat, am refuzat propunerea de a ma dopa cu steroizi, insa el imi propunea altceva. Mi-a prezentat o cale de a ascunde urmele de Eritropoetina (EPO), oferindu-mi niste pastile pe care mi-a indicat sa le amestec cu urina pe care o dadeam la control. Era incredibil cu cata usurina vorbea despre acest lucru; pentru mine era ceva nou si neobisnuit, insa el parea ca facea asta de o viata", sunt cuvintele lui Jorg Jaksche, rostite in fata lumii intregi.

(FOTO: Jorg Jaksche (centru), in timpul unui control medical al echipei Astrana)

Spusele neamtului au facut inconjurul lumii, insa nu au facut decat sa ridice si mai multe semne de intrebare. Jaksche a lasat de inteles ca aceasta practica este una utilizata la scara planetara, insa nu a putut sa dea niciun nume, sistemul fiind mult prea bine organizat.

"Va zic tot, dar ce primesc in schimb?"

De-a lungul anilor, prin "cabinetul" doctorului Fuentes au trecut o multime de sportivi si niciunul nu a scos un cuvant. Problemele au inceput insa in momentul in care un ciclist, Jesus Manzano, a fost dat afara din echipa la care activa (Kelme). Se intampla in 2005. Manzano avea sa dea glas unor acuzatii si a unor fraze care au zduncinat ciclismul la acea vreme si au facut ca procurorii sa porneasca investigatii mult mai amanuntite.

Asta se intampla inainte ca Jorg Jaksche sa "isi dea drumul la gura", insa totul s-a transformat usor intr-un joc de domino, care a culminat cu operatiunile amintite mai sus. 

(FOTO: Eufemiano Fuentes, personajul central al scandalurilor Puerto si Galgo)

Jocul de domino inca are piese care stau in picioare, insa acestea cad periodic incepand cu 2006. Asa s-a ajuns ca insusi doctorul Fuentes sa recunoasca ca a "pregatit echipe de fotbal pentru Champions League" sau ca inca detine listele complete ale tuturor celor cu care a intrat in contact, liste pe care ar fi dispus sa le "vanda" in anumite conditii.

Fuentes este cel care stie raspunsurile pentru toate intrebarile, este singurul care poate sterge pata neagra de pe sportul spaniol si care poate confirme acuzatii precum cele aduse de Inaki Badiola, fostul presedinte al clubului de fotbal Real Sociedad, cel care a admis faptul ca peste 300 de mii de euro s-au dus in 2008 din conturile clubului in cel al lui Fuentes. Motivul? Putem doar sa banuim.

In ciuda marturiilor unor oameni ca Jorg Jaksche sau Inaki Badiola, lucrurile s-au miscat greu in ultimii ani. Acuzatiile la adresa lui Fuentes sunt inca in picioare, procesul este pe rol, iar doctorul isi sustine nevinovatia, invocand progresul medicinei, ba chiar ajungand sa fie comparat cu marii descoperitori precum Galileo Galilei. Mai mult, intre timp au aparut si altii care au preluat stafeta - vezi Lance Armstrong.

Cu procesul inca pe rol si cu o noua serie de dezvaluiri aparute, dupa ce insusi Fuentes a spus ca are de incasat o suma mare de la echipa de fotbal Real Madrid, povestea este pe departe de a fi terminata, iar finalul vom putea sa il urmarim cu ochii nostri.

Pana atunci, Fuentes ramane cu numeroase premii castigate pentru descoperirile sale si nimeni nu ii poate contesta cunostintele. Este Fuentes unul din groparii sportului sau este unul dintre cei care vor intra in cartile de medicina pe care le vor citi copiii nostri? Sunt cei ca el responsabili pentru metamorfoza sportului din Spania?  

Andrei Jipa, www.sport.ro

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Campionatul Mondial de Fotbal 2014. Restaurantele si barurile din Brazilia freamata in asteptarea celor 600.000 de turisti
Campionatul Mondial de Fotbal 2014. Restaurantele si barurile din Brazilia freamata in asteptarea celor 600.000 de turisti

Restaurantele si barurile din Brazilia freamata in asteptarea turistilor care vor fi adusi la ei de Campionatul mondial 2014.

MARACANAZO, tragedia unei natiuni. Brazilia a investit 11 miliarde de euro in Cupa Mondiala pentru a repara o rusine istorica
MARACANAZO, tragedia unei natiuni. Brazilia a investit 11 miliarde de euro in Cupa Mondiala pentru a repara o rusine istorica

Cat de mult costa o revansa? Pentru brazilieni, visul de a deveni campioni mondiali pe teren propriu nu are limita de buget. Organizarea Cupei Mondiale in 2014 nu e doar un prilej de a castiga turisti, sponsorizari si infrastructura.

"Brazilia traieste de fapt in mizerie". Reportaj ProTV dintr-un Rio de Janeiro mai degraba suparat ca organizeaza Mondialul

Rio de Janeiro a inceput sa fiarba, in asteptarea Campionatului Mondial de Fotbal. Sosesc turistii, dar se aduna si protestatarii, suparati ca Brazilia cheltuieste banii pentru fotbal, in loc sa scape de saracia crunta in care traieste 40% din populatie.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.