China, în centrul unui scandal de dopaj la nataţie. Sportivi chinezi medaliaţi la JO de la Tokyo, testaţi pozitiv
O anchetă a postului public german ARD şi a New York Times susţine că 23 de sportivi chinezi, printre care mai mulţi campioni olimpici la Tokyo, au fost depistaţi pozitiv la începutul anului 2021 fără a fi sancţionaţi.
Potrivit emisiunii „Doping Report” de la ARD, care a dezvăluit deja scandalul de dopaj din Rusia la sfârşitul anului 2014, şi cotidianului american, Agenţia Mondială Antidoping (WADA) şi Federaţia Internaţională de Nataţie (Fina, acum World Aquatics) au acceptat explicaţia autorităţilor chineze privind contaminarea.
La o competiţie care a avut loc la Shijiazhuang (China) la începutul anului 2021, douăzeci şi trei dintre cei mai buni înotători şi înotătoare chinezi ar fi fost depistaţi pozitiv la trimetazidină, o substanţă interzisă din 2014 pe motiv că îmbunătăţeşte circulaţia sângelui.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Aceeaşi substanţă a fost găsită în testele efectuate la sfârşitul anului 2021 asupra patinatoarei ruse Kamila Valieva, un test pozitiv dezvăluit în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022, care a dus la suspendarea acesteia pentru 4 ani începând cu 25 decembrie 2021.
Dintre cei 23 de chinezi depistaţi pozitiv la începutul anului 2021, 13 au participat la Jocurile Olimpice câteva săptămâni mai târziu, printre care Zhang Yufei, triplă medaliată la Tokyo, cucerind aurul la 200 m fluture şi 4x200 m liber şi argintul la 100 m fluture.
Ang Shun, campioană olimpică la Tokyo în proba de 200 m 4 înot, se crede că se află şi ea printre înotătorii chinezi care au fost depistaţi pozitiv la începutul anului 2021, la fel ca şi Yang Junxuan, medaliată cu argint alături de Wang Shun în ştafeta mixtă 4x100 m 4 înot.
O anchetă a fost efectuată de Ministerul Securităţii Publice din China, iar Chinada a întocmit apoi un raport care a fost prezentat în martie 2021. Nu au fost emise suspendări provizorii între testele pozitive şi prezentarea raportului.
WADA a declarat pentru ARD că, pe baza analizei datelor prezentate de chinezi, nu a văzut „nicio bază” pentru a „contesta explicaţia contaminării”, în special având în vedere concentraţiile scăzute. Chinada a explicat că nu a existat nicio încălcare a normelor antidoping, iar pentru Fina, faptele au fost verificate imediat şi în mod profesionist.
Intervievat de ARD, Travis Tygart, şeful agenţiei americane antidoping (USADA), a calificat dezvăluirile drept „şocante” şi un „pumn în spate pentru toţi sportivii curaţi”.
„Era evident că a existat o încălcare a regulilor antidoping şi ar fi trebuit să fie tratată în acest mod de către Agenţia chineză antidoping”, a declarat avocatul sportiv Thomas Summerer.