CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014. Germania a invins Argentina cu 1 la 0. Mario Goetze i-a adus tarii sale al patrulea titlu

×
Codul embed a fost copiat

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014. Germania si Argentina s-au intalnit in finala Cupei Mondiale, la fel ca in 1986 si 1990. Meciul s-a jucat pe stadionul Maracana din Rio de Janeiro. Lionel Messi ramane, insa, fara trofeu cu nationala Argentinei.

Duminica seara, Germania a scris din nou istorie si a castigat finala Cupei Mondiale de Fotbal, dupa 24 de ani de asteptare. A invins Argentina, cu 1 la 0. Iar golul care a adus victoria a venit abia in cea de-a doua repriza de prelungiri, amplificand emotiile, si asa uriase. In tribune, cu inima alaturi de echipa tarii sale, s-a aflat si cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Daca pe stadion au fost zeci de mii de oameni, in fata televizoarelor au stat - cu sufletul la gura - peste un miliard de microbisti. Peste 70.000 de suporteri ai celor doua echipe au umplut stadionul Maracana, dornici sa vada finala Cupei Mondiale de Fotbal. Scorul zero la zero, la sfarsitul celor doua reprize, a sporit tensiunea. Abia in minutul 113, golul decisiv, dat de Germania, a starnit frenezie in tribune.

Si pentru suporterii Argentinei, emotiile au fost uriase. "Plec cu inima plina de bucurie. Multumesc, Argentina!", "Ii sprijinim pana in ultimul moment, asa se face in Argentina! Hai, Argentina!", au spus fanii argentinieni dupa meci.

Campioana mondiala pentru a patra oara, Germania a jucat in a opta finala din istorie. Peste 250.000 de fani au urmarit meciul cu sufletul la gura in centrul Berlinului, la Poarta Branderburg - cel mai important simbol al orasului. In Buenos Aires, suporterii au primit infrangerea cu lacrimi in ochi. Si-au aplaudat insa echipa, pentru jocul strans din finala. Finala editiei de anul acesta are toate sansele sa intre in Cartea Recordurilor.

Cronologia evenimentelor, 13 - 14 iulie 2014:

Citește și
Pele
Pele crede in continuare in nationala Braziliei. "Felicitari Germania! Vom castiga al saselea titlu mondial in Rusia"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

UPDATE 14 iulie, 00.39: GERMANIA este noua CAMPIOANA MONDIALA LA FOTBAL la turneul din BRAZILIA 2014 si castiga a patra stea a Cupei Mondiale pe tricoul tarii sale. Mario Goetze, de numai 22 de ani (foto jos), este omul care a facut diferenta, in a doua repriza de prelungiri.

UPDATE 14 iulie, 00.27: GOOOL Mario Goetze! Germania a avut nevoie de 113 minute ca sa deschida scorul in fata Argentinei, dupa ce in semifinale a facut spectacol impotriva Braziliei, chiar la ea acasa, reusind un uluitor 7-1.

Mario Goetze sarbatoreste golul victoriei la Campionatul Mondial de Fotbal 2014 din Brazilia, castigat de Germania. Este a treia oara consecutiva cand o echipa europeana isi adjudeca titlul suprem:
2006 - Italia
2010 - Spania
2014 - Germania

Leo Messi

nu reuseste sa egaleze performanta idolului Argentinei, Maradona, si ramane momentan fara un trofeu mondial. Cu toate acestea, Messi a primit in Brazilia un balon de aur, titlul de goalgetter, ca premiu "de consolare" ar spune rautaciosii, de la sponsorul tehnic al competitiei.

UPDATE 13 iulie, 23.55:

Dupa 95 de minute de joc, nu s-a marcat niciun gol in FINALA Cupei Mondiale din Brazilia. Germania si Argentina lupta pentru titlul suprem in prelungiri.

In minutul 82, un suporter a intrat pe teren si a fost nevoie de interventia bodyguarzilor pentru ca glumetul sa fie convins sa iasa de pe suprafata de joc. Avea scris pe burta mesajul: "Natural born prankster" - "Farsor innascut".

UPDATE 13 iulie, 22.50: O repriza fara niciun gol, 0-0 la pauza in FINALA Campionatului Mondial de Fotbal 2014. In prelungirile primei jumatati, Germania a avut o ocazie uriasa, dar mingea s-a oprit in bara. Howedes a reluat cu capul dupa un corner, stalpul din stanga lui Romero l-a salvat, insa, pe portarul argentinian. De cealalta parte, in minutul 30, Higuain a trimis mingea in plasa, dar golul a fost anulat. Atacantul Argentinei a continuat sa se bucure momente bune dupa ce s-a auzit fluierul.

UPDATE 13 iulie, 22.00: Vezi pe www.sport.ro cele mai importante faze ale FINALEI Campionatului Mondial de Fotbal 2014, dintre Germania si Argentina.

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014. 

Finala Cupei Mondiale in "tara fotbalului": un meci pe Maracana intre GERMANIA, cea mai constanta natiune a secolului XXI, si ARGENTINA lui Lionel Messi, unul dintre cei mai buni jucatori din istorie.

UPDATE 13 iulie, 21.45: Angela Merkel, cancelarul Germaniei, urmareste impreuna cu Vladimir Putin, presedintele Rusiei, finala.

Un spectator aflat in tribuna i-a pozat si el impreuna pe cei doi lideri mondiali si nu a ratat ocazia sa posteze fotografia pe Twitter.


De la atribuirea organizarii CM-2014 Braziliei, adica de 7 ani, lumea fotbalului astepta acest moment, acest fluier de start al arbitrului italian Nicola Rizzoli pe miticul stadion din Rio de Janeiro. Asteptarea a fost si mai lunga pentru cele doua finaliste care s-au mai intalnit in ultimul act de doua ori: ARGENTINA lui Maradona castiga in 1986 (3-2) si GERMANIA lui Matthaeus, in 1990 (1-0).

GERMANIA obtinuse ultima data un trofeu la Campionatul European din 1996 si a tinut sa se impuna pentru a patra oara la CM, dupa "miracolul de la Berna" din 1954, triumful lui Beckenbauer din 1974 si succesul din 1990. A jucat la Rio pentru a opta oara in ultimul act al Cupei Mondiale.
ARGENTINA nu a mai castigat nimic de la Copa America din 1993, in afara de Jocurile Olimpice din 2004 si 2008, si a obtinut primul dintre cele doua trofee ale Cupei Mondiale din palmaresul sau acasa, in 1978.

Finala din 2014 GERMANIA - ARGENTINA pune capat unui turneu la care s-au intamplat multe, cele mai mari surprize fiind eliminarea in grupe a detinatoarei titlului, Spania, si incredibila semifinala pierduta de Brazilia cu 1-7 in fata Germaniei.

GERMANIA s-a aratat extrem de increzatoare inaintea finalei cu ARGENTINA, ca urmare a succesului zdrobitor din semifinale si dupa ce la ultimele turnee a reusit rezultate foarte bune (finala la CM-2002, locul 3 la CM-2006, finala la Euro-2008, locul 3 la CM-2010, semifinala la Euro-2012). Aceasta selectionata a demonstrat ca este mai hotarata ca niciodata sa obtina trofeul. Totul era in favoarea sa: un antrenor fin tactician si cu sange rece, Joachim Loew, care a pus la punct o linie de mijloc hiperdominatoare, cu Khedira-Schweinsteiger in sustinerea lui Kroos, cel mai bun pasator al turneului (4 pase decisive, la egalitate cu columbianul Cuadrado). In atac, GERMANIA a contat pe uimitorul Mueller (5 goluri, ca in 2010) si batranul Klose (36 de ani), cel mai bun marcator din istoria Cupei Mondiale, cu 16 reusite. Nu trebuie ignorat nici jokerul Schurrle (3 goluri), dar nici generatia tanara, in frunte acum cu Mario Goetze.

Masinarie invincibila? GERMANIA a zdrobit Portugalia (4-0), dar a avut dificultati in fata Ghanei (2-2) si SUA (1-0) in grupe, precum si in fata Algeriei in optimile de finala, scor 2-1 dupa prelungiri. Este adevarat ca a avut ceva probleme, dar mai este adevarat si ca nu a pierdut.

ARGENTINA lui Alejandro Sabella, de asemenea, nu a pierdut la turneul din Brazilia, dar nici nu s-a impus la o diferenta mai mare de un gol, iar in semifinale a fost necesar sa se treaca la loviturile de departajare pentru a se stabili castigatoarea meciului dintre argentinieni si Olanda. Insa echipa nu a mai primit gol de trei meciuri, fiind protejata de un Mascherano care refuza sa cedeze. In sectorul ofensiv, Di Maria s-a confruntat cu probleme musculare.

Leo Messi, cvadruplul castigator al Balonului de Aur, nu l-a egalat pe idolul argentinienilor, Maradona, nereusind sa castige si Cupa Mondiala. Inaintea venirii lui Alejandro Sabella la conducerea tehnica a echipei Argentinei, Messi nu a stralucit cu adevarat la nationala. Sabella a incercat sa faca pentru Messi ceea ce a reusit Carlos Bilardo cu Maradona in 1986: sa construiasca o echipa in jurul sau. Fotbalistul, devenit capitan, s-a metamorfozat si randamentul sau la nationala a crescut simtitor (10 goluri in preliminarii, 4 la Cupa Mondiala).

PARCURSUL CELOR DOUA ECHIPE

ARGENTINA s-a calificat in finala dupa ce a trecut de OLANDA, scor 4-2, la loviturile de departajare, iar GERMANIA a invins BRAZILIA, scor 7-1. ARGENTINA a ajuns in finala Cupei Mondiale dupa 24 de ani, dupa finala pierduta in 1990, in fata GERMANIEI lui Lothar Matthaeus.In 1986, ARGENTINA a invins GERMANIA In finala, scor 3-2. De atunci, argentinienii nu au mai invins GERMANIA la CAMPIONATUL MONDIAL 2014, nemtii eliminandu-i in sferturi in 2006 si 2010.

GERMANIA
Prima in grupa G cu 7 puncte, dupa victorie in fata Portugaliei (4-0), remiza cu Ghana (2-2) si victorie cu SUA (1-0).
Optimile de finala: scor 2-1 cu Algeria, dupa prelungiri
Sferturile de finala: scor 1-0 cu Franta
Semifinale: scor 7-1 cu Brazilia
Selectioner: Joachim Loew
Capitan: Philipp Lahm
Palmaresul la Cupa Mondiala: castigatoare in 1954, 1974, 1990; finalista in 1966, 1982, 1986, 2002.
Participari la Cupa Mondiala: 18 din 20 de editii.

ARGENTINA
Prima in grupa F, cu 9 puncte, dupa victorii in fata Bosniei (2-1), Iranului (1-0) si Nigeriei (3-2).
Optimile de finala: scor 1-0 dupa prelungiri cu Elvetia
Sferturile de finala: scor 1-0 cu Belgia
Semifinale: scor 4-2 dupa loviturile de departajare cu Olanda
Selectioner: Alejandro Sabella
Capitan: Lionel Messi
Palmaresul la Cupa Mondiala: castigatoare in 1978, 1986; finalista in 1990
Participari la Cupa Mondiala: 16 din 20 de editii.

Citeste si:Steaguri arse si lupte de strada. Violente in Brazilia, dupa cosmarul din semifinalele Campionatului Mondial. GALERIE FOTO

In finala mica OLANDA a invins BRAZILIA, scor 3-0 si a obtinut locul trei la CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014, sambata, la Brasilia.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Secretul lui Cristiano Ronaldo, Messi si Neymar. Cum sunt
Secretul lui Cristiano Ronaldo, Messi si Neymar. Cum sunt "inventate" in Brazilia vedetele fotalului

In ciuda umilintei suferite in semifinalele Campionatului Mondial, Brazilia ramane una dintre cele mai mari forte din fotbalul mondial.

Pele crede in continuare in nationala Braziliei.
Pele crede in continuare in nationala Braziliei. "Felicitari Germania! Vom castiga al saselea titlu mondial in Rusia"

Fostul international brazilian Pele a declarat, marti seara, dupa infrangerea in fata Germaniei, scor 1-7, ca nationala Braziliei va castiga al saselea titlu mondial la editia din 2018, din Rusia,

BRAZILIA - GERMANIA 1-7. Cati bani ar fi castigat un roman care a pariat pe scorul corect. FOTO
BRAZILIA - GERMANIA 1-7. Cati bani ar fi castigat un roman care a pariat pe scorul corect. FOTO

Desi nimeni nu se gandea la o diferenta de scor asa de mare intre Brazilia si Germania, se pare ca au existat romani care au dat lovitura.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.