A salvat FC Barcelona de la faliment, insa a murit in saracie. Povestea lui Don Patricio O'Connell, o legenda a fotbalului

Don Patricio O'Connell

Povestea lui Don Patricio O'Connell este una dintre cele mai frumoase scrise pe terenul de joc. A disparut insa nedrept si nedemn pentru o legenda.

Totul incepe in Irlanda de Nord, acolo unde se nastea omul care avea sa salveze unul dintre cele mai mari cluburi din lume - FC Barcelona. In 1887 Patrick Joseph O'Connell vedea lumina zilei la Dublin, intr-o zona saraca a orasului, intr-o familie cu posibilitati financiare reduse. In timp ce crestea, pustiului incepe sa-i placa din ce in ce mai mult sa joace fotbal. Nu era deloc un sport iubit de mase, nici unul urmarit de sute de milioane de oameni. Era doar un joc pe strada.

CAPITAN

Aparitia cluburilor si a ligilor de fotbal il face pe tanarul Patrick sa-si incerce sansa, sa-si faca un drum: la doar 12 ani ajunge in echipa de copii a celor de la Belfast Celtic, unde ramane pana in 1909, cand avea deja 22 de ani. Fundas de meserie, era un jucator cu sclipiri, unul care se remarca rapid. Urmeaza trecerea la Sheffield Wednesday, in Anglia, pentru 50 de lire sterline, la pachet cu un alt coleg din echipa. Inca trei ani acolo si urmeaza Hull City, pana in 1914.

Citește și
dumitru dragomir - 4
Dumitru Dragomir, in fata unui proces la finalul caruia risca INCHISOAREA. "Mitica de la Liga", banuit de delapidare
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

In prag de prim Razboi Mondial, Patrick ajunge la marele Manchester United. Era vara lui 1914, cand irlandezul devine deja un nume cunoscut in fotbal. Avea 27 de ani, iar determinarea sa, calmul pe care il arata in joc si ambitia completeaza portretul de lider - asa ca devine capitan la United.

Cinci ani la United intr-o vreme in care fotbalul nu se juca pentru trofee, ci doar pentru placerea intrecerii, nu ii aduc distinctii notabile. Urmeaza Dumbarton si Ashington, iar in 1922, la 35 de ani, cariera lui O'Connell se termina. Ramane in urma amintirea celor sase meciuri la nationala Irlandei - intr-unul dintre ele, Patrick este capitanul selectionatei, are mana rupta, iar echipa lui aflata inferioritate reuseste un egal (1-1) in fata Scotiei.

MANAGER

In ultimul sau an ca jucator, irlandezul este si antrenor la clubul Ashington. Cand isi pune ghetele in cui, alege sa plece in Spania, acolo unde o preia pe Racing Santander. Castiga 5 Campionate are Cantabriei (titluri regionale). In 1928 a fost decisiv pentru initiativa de a forma campionatul spaniol de astazi - La Liga. Un an mai tarziu, in 1929, Spania punea la un loc formatiile la startul primului sezon organizat de fotbal.

Dupa doi ani la Real Oviedo (1929-1931), in liga a doua din Spania, deja cunoscutul manager "Don Patricio", cum ii spuneau spaniolii, ajunge la cea mai de succes formatie din cariera sa - Real Betis. In trei ani reuseste promovarea in La Liga si un titlu de campion in Spania, singurul din istoria clubului.

In 1935, cu o seara inainte de meciul decisiv pentru titlu cu fosta lui echipa - Racing Santander -, Don Patricio merge la hotelul unde erau cazati fostii sai jucatori pentru a le spune sa piarda meciul: in cazul in care nu castiga, Betis urma sa piarda titlul in chiar ultima etapa, in fata marelui Real Madrid. Nu se stie nici pana astazi daca fostii sai elevi l-au ascultat sau doar asa a fost sa fie, insa a doua zi Betis castiga cu 5-0 meciul cu Santander si devine campioana in Spania.

IDEEA DE GENIU

Dupa ce a luat campionatul din Spania, FC Barcelona il cere de urgenta ca antrenor, iar el accepta. Castiga acolo 3 trofee regionale in Catalunya, plus Liga Mediteraneana, insa devine omul-cheie pentru istoria clubului. In mijlocul Razboiului Civil din Spania, clubul catalan era macinat de datorii, astfel ca salvarea vine prin intermediul lui Patrick. Unul dintre jucatorii sai, Josep Iborra, primeste o oferta pentru club, de la un om de afaceri - Manuel Mas Serrano. Ii pune in legatura pe antrenorul sau si pe Serrano.

Acesta din urma voia sa plateasca pe loc 15.000 de dolari americani pentru ca FC Barcelona sa joace intr-un turneu in SUA si Mexic. Managerul accepta ideea si merge in turneul din America alaturi de trei membri ai staff-ului si 16 jucatori. Din pacate, dupa meciurile jucate acolo, antrenorul trebuie sa-si reconstruiasca echipa, de vreme ce 12 jucatori raman in SUA si in Mexic. Experienta din 1937 se dovedeste decisiva - cei 15.000 de dolari acopera datoriile si repun pe linia de plutire un club care era aproape de faliment.

Cariera lui ca antrenor se termina in 1949, dupa Razboi. De la plecarea de la FC Barcelona, din 1940, irlandezul revine pentru doi ani la Betis, sta trei ani la Sevilla si ultimii doi la prima lui dragoste - Racing Santander.

FINALUL TRIST

O'Connell revine in Anglia in 1949, cand avea 62 de ani, fara sa aiba o sursa clara de venit, nici prea multi bani stransi din fotbal. Ajunge sa traiasca de pe o zi pe alta, in saracie, iar in 1959 moare la Londra. Ultimii lui ani de viata se termina trist pentru un manager care si-a pus amprenta pe istoria unui mare club, cum este Barcelona - este ingropat intr-un mormant nemarcat, in cimitirul catolic St. Mary din Kilburn.

In memoria lui, mari nume din fotbal, ca Beckenbauer, Cruyff sau Martin O'Neill au inceput sa doneze bani unei fundatii care aduna fonduri pentru ca ramasitele marelui antrenor sa fie aduse in Irlanda, intr-un loc potrivit sa aminteasca de legenda lui Don Patricio.

In februarie 2015 va avea loc o strangere de fonduri organizata de fosta sa echipa - Sheffield Wednesday. Vor fi donate tricouri cu autograf de la mari jucatori, iar pana acum si-au anuntat participarea nume ca Oliver Kahn, Wim Jansen, Roy Keane, Denis Irwin, Gareth Bale sau Paolo Maldini.

 

Ionut Curea
[email protected]
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Gigi Becali ramane fara Steaua. Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci anunta ce se intampla cu SIGLA si NUMELE clubului
Gigi Becali ramane fara Steaua. Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci anunta ce se intampla cu SIGLA si NUMELE clubului

Gigi Becali pierde cea mai importanta avutie a sa: Steaua Bucuresti. Numele si sigla echipei de fotbal au revenit in proprietatea armatei si asta o certifica Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci.

Dumitru Dragomir, in fata unui proces la finalul caruia risca INCHISOAREA.
Dumitru Dragomir, in fata unui proces la finalul caruia risca INCHISOAREA. "Mitica de la Liga", banuit de delapidare

Fostul presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, se apropie cu pasi repezi de un proces la capatul caruia risca o condamnare.

Rasismul si xenofobia, otrava fotbalului. Romanii sunt
Rasismul si xenofobia, otrava fotbalului. Romanii sunt "satra lui Hagi" iar Romania, "pamant tiganesc"

Lumea fotbalului nu e straina de scandaluri si violente. Nimic nu o invenineaza insa mai mult decat rasismul si xenofobia.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.