Rasismul si xenofobia, otrava fotbalului. Romanii sunt "satra lui Hagi" iar Romania, "pamant tiganesc"

romi cliseu

Lumea fotbalului nu e straina de scandaluri si violente. Nimic nu o invenineaza insa mai mult decat rasismul si xenofobia.

Fair play: un cuvant mare, rostit la fiecare meci de fotbal si dat uitarii imediat atunci cand jucatorul are culoarea nepotrivita a pielii sau vine din tara care nu trebuie. Dovada: o postare recenta atribuita unuia dintre oficialii FC Nantes, o echipa cunoscuta altfel pentru sportivitatea sa, care anul acesta putea sa o duca direct in primul tur preliminar al Europa League, acolo unde merg primele trei echipe din clasamentul UEFA Fair Play.

Banel Nicolita, cersetor la terase in Franta?
Dar fair play-ul se pare ca nu l-a impiedicat pe antrenorul cu portarii de la Nantes, Willy Grondin, sa posteze pe Twitter, sub titlul „Noutati despre Banel Nicolita”, un clip greu de calificat. In imagini, un barbat cerseste la o terasa din Franta cantand la acordeon. Unul dintre cei de la mese se ridica si il loveste cu un scaun, lasandu-l lat pe asfalt.

Daca va scapa contextul, Banel Nicolita a jucat la Nantes in sezonul 2013/2014 insa a refuzat sa isi reinnoiasca contractul din motive financiare iar acum e liber de contract. Ceea ce, in viziunea fostului sau coleg, ar insemana ca Banel Nicolita cerseste prin Franta. Intre timp, Grondin si-a cerut scuze, apoi si-a modificat contul de Twitter, sustinand ca nu ar fi un oficial al echipei, ci un cont "umoristic" al unui suporter. Chiar si asa, clipul socant - si ideea de a-l asocia cu fotbalistul roman - ramane.

Citește și
Nigel Farage liderul UKIP
Liderul extremistilor britanici de la UKIP, Nigel Farage, a recunoscut ca are o "problema uriasa" cu Romania
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Vezi aici toata istoria postarii despre Banel Nicolita

Insultati chiar si cand dau goluri
Antrenorul de la Nantes nu e un caz special, la fel cum nu este nici Banel. Romanii, fie ei romi sau nu, au fost atacati in cele mai diverse moduri de francezi, englezi spanioli sau italieni care-i privesc drept cetateni de mana a doua a Uniunii Europene, daca nu chiar drept o rasa inferioara. Exemplele sunt nenumarate, de la Le salut roumain difuzat de televiziunea publica France 2 pana la pretinsa invazie romaneasca in Marea Britanie care a facut un parlamentar de la Londra sa mearga degeaba la aeroport in prima dimineata a lui 2014.

Insa in fotbal discriminarea e parca mai nedreapta, atunci cand jucatori care marcheaza goluri si aduc titluri unei echipe sunt insultati chiar de suporteri sau de colegii de echipa pentru ca nu s-au nascut in locul potrivit. La Verona, Mutu era „Lo Zingaro”, „tiganul” chiar si dupa ce le-a castigat italienilor aproape de unul singur meciul cu Bari. Iar atunci cand Banel a venit in Franta, mai multe ziare, inclusiv Guardian, au scris „Saint-Etienne cumpara un rom, in timp ce Franta plateste pentru a scapa de ei”.

Rusescu, hot de laptopuri
Si Raul Rusescu a avut parte de o supriza neplacuta la Sevilla. Dupa un meci amical disputat in America de Sud, atat romanul cat si colegii sai de echipa s-au trezit ca cineva le-a spart camerele de hotel si le-a furat laptopurile si tabletele. Insa pe net suporterii Sevillei au dat vina chiar pe roman – din cauza etniei lui. „Se mai intreaba de ce-i fura? Pai, au un roman, pe Rusescu, si un tigan, pe Reyes, in lot. Ce rost mai are sa puna intrebari?", a postat pe Twitter un sustinator al echipei.

Nici mijlocasul Pandurilor Dan Nistor nu a avut o viata prea buna in Franta, unde a stat jumatatea de an la Evian. „Cele sase luni in Franta mi-au lasat un gust amar, au fost cele mai negre din viata mea. Nu mi s-a dat nicio sansa sa joc, din cauza ca sunt roman. Daca eram strain, poate imi dadeau sanse?

Tiganii de pe pamanturile tiganesti
Iar etichetele xenofobe si rasiste aplicate jucatorilor romani au deja o lunga istorie. Inca din 1994, cand Nationala batea Argentina la Campionatul Mondial, o agentie internationala de stiri titra „Hagi si satra lui de romani au invins Argentina”. In acelasi an, la un meci impotriva Frantei disputat la Saint-Etienne – localitatea unde a evoluat si Banel – suporterii locali au afisat bannere cu textul „Tiganii din Carpati”.

In timp, injuria s-a transformat in cliseu asa ca in 2002, la un meci amical intre cele doua nationale disputat la Paris, Romania a fost reprezentata simbolic pe afisul partidei de un tigan cu o vioara. Iar pana azi cliseul a trecut si oceanul: in martie anul acesta, inaintea amicalului Romania – Argentina, doua ziare din republica sud-americana au scris despre tara noastra: "Primul care a ajuns pe aceste pamanturi tiganesti a fost portarul Sergio Romero, de la Monaco".

Nu ca romanii ar fi campioni ai tolerantei. Galeriile noastre de fotbal sunt campioane la scandari rasiste si xenofobe. Cateva exemple de la o partida extrem de controversata intre Dinamo si Rapid de acum 5 ani: "Din nou pe stadion miroase a esenta de rom", "Vrabia malai viseaza", "Nu toti tiganii sunt rapidisti, dar toti rapidistii sunt tigani". Nu e de mirare: potrivit unui studiu, 40% dintre romani asociaza cuvintelor rom sau tigan o insusire negativa, chiar de tip infractional: furt, inselatorie, cersetorie si doar 10% ii considera pe romi "oameni normali, ca toti oamenii".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Consiliul Europei face Romania de rusine intr-un raport oficial, din cauza situatiei romilor
Consiliul Europei face Romania de rusine intr-un raport oficial, din cauza situatiei romilor

Minoritatea roma din Romania continua sa fie deseori victima a discriminarii sau a afirmatiilor defaimatoare, inclusiv din partea clasei politice, au afimat experti ai Consiliului Europei (CoE), intr-un raport publicat marti, relateaza AFP.

Liderul extremistilor britanici de la UKIP, Nigel Farage, a recunoscut ca are o
Liderul extremistilor britanici de la UKIP, Nigel Farage, a recunoscut ca are o "problema uriasa" cu Romania

Liderul UKIP Nigel Farage a declarat joi ca are o "probelma uriasa" cu Romania, alimentand acuzatii de rasism adresate formatiunii eurofobe pe care o conduce.

Lectia predata de Dani Alves suporterilor rasisti. A mancat, pe teren, o banana care a fost aruncata in directia sa
Lectia predata de Dani Alves suporterilor rasisti. A mancat, pe teren, o banana care a fost aruncata in directia sa

Fundasul brazilian al echipei FC Barcelona, Dani Alves, a mancat o banana aruncata in teren, in directia lui, in momentul in care se pregatea sa execute un corner la meciul cu Villarreal, din campionatul Spaniei.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.