„Spartul Caprelor”, eveniment cu tradiție la Oituz, supravegheat de jandarmi
Anul nou a început cu tradiţii vechi, la Oituz, în judeţul Bacău. Zeci de localnici au participat la „Spartul Caprelor", obicei păstrat din generaţie în generaţie şi menit să „ardă" ghinioanele.
Elanul tinerilor a fost ţinut, însă, în frâu de zeci de jandarmi, mobilizaţi în zonă ca să nu se repete incidentele din trecut, când cetele ajungeau să-şi măsoare forţele cu bâtele.
La începutul fiecărui an, tinerii din comuna Oituz se adună la „Spartul Caprelor". Potrivit tradiţiei, dau foc „caprelor" cu care au mers la colindat, ca să ardă ghinioanele. Tinerii, împărţiţi în două grupuri, au mărşăluit pe uliţe şi s-au oprit în centrul localităţii. Totul s-a desfăşurat sub privirile jandarmilor, care nu i-au lăsat să se întâlnească, pentru a evita o confruntare între cele două cete.
Participant: „E un obicei foarte frumos din străbuni. Aici în sat dar au făcut foarte bine că au băgat jandarmii şi poliţia, că altfel s-ar bate şi ar fi război.”
Reporter: „Au fost ani în care s-au bătut?”
Participant: „Se băteau tare de zburau bolovani şi ciomege."
Participant: „Obiceiul ăsta aşa l-am apucat. Am 89 de ani şi a fost mereu frumos. Înainte erau cu ghiage şi erau mai frumos îmbrăcaţi"
Participant: „Acum e ultima seară şi vin caprele şi se joacă şi ne distrăm şi ne uităm şi noi la ei."
Alexandru Mormenchi, purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi: „Participă cu un efectiv de 100 de jandarmi. N-au fost incidente majore."
În urmă cu 7 ani, la un astfel de eveniment, un jandarm a fost lovit în cap cu o ţeavă de fier şi a stat în comă câteva luni. De atunci, a fost suplimentat numărul forţelor de ordine.