Ziua Morților, în cimitirele din Transilvania. Turist străin: ”E o experiență puțin ciudată”

Dată publicare: 02-11-2017 07:58
Dată actualizare: 26-01-2018 17:50


A fost forfotă mare miercuri seară, în cimitirele din Ardeal, Banat şi Transilvania, de Ziua Morţilor sau Luminaţia, cum îi mai spun credincioşii.

Oamenii au mers cu flori şi lumânări şi s-au rugat lângă mormintele celor dragi. Iar la Cluj-Napoca, în Cimitirul Central, a avut loc şi un concert de operă în aer liber, la care au luat parte sute de persoane.

"Ziua Morților" sau "Luminaţia", cum îi mai spun credincioșii, este o sărbătoare de origine catolică, adoptată însă și de ortodocșii greco-catolici.

În Cimitirul Central din Cluj Napoca, momentul a fost marcat, pentru al treilea an consecutiv, printr-un concert de operă în aer liber.

Pentru mulți a devenit un obicei ca în această zi să meargă la mormintele celor dragi, unde aprind o lumânare și se roagă.

"Este un moment și trist, dar și îți umple sufletul de bucurie că povestind de ei chiar îi simți mai aproape. Este chiar omenesc și frumos să ne aducem aminte mai ales în zilele care sunt dedicate lor", spune o femeie.

Străinii, curioși să vadă ce presupune această tradiție, s-au declarat impresionati.

Ștefan Bozhinovski, turist traducere din engleză: "E o experiență frumoasă chiar dacă pare puțin ciudat însă spiritul sărbătorii chiar e interesant."

O mare de lumină a scăldat și cimitirele din Transilvania și Banat.

Pe de altă parte, această zi de rugacine aduce profit vânzătorilor de flori sau firmelor care curăță morminte. 


VIDEO PROTVPLUS.RO