Ziua Europei, sarbatorita in Bucuresti prin muzica si dans. Receptia organizata la Palatul Cotroceni

Ultima actualizare: 12-05-2016 07:08

Tripla sarbatoare pe 9 mai. Este ziua in care tara noastra si-a declarat independenta, este celebrata si victoria, impotriva fascismului, dar si Ziua Europei.

Aceasta din urma a fost marcata prin diverse evenimente. In Bucuresti, de pilda, in scoli si la metrou, copiii au pregatit dansuri si cantece specifice tarilor europene.

La Colegiul National "Gheorghe Lazar" din Capitala fiecare clasa a reprezentant o tara membra a Uniunii Europene. Copiii au dansat, au cantat si i-au servit pe profesorii veniti sa-i jurizeze cu preparate specifice fiecarui stat european.

Ziua Europei a fost sarbatorita si la metrou. 11 statii au purtat cu aceasta ocazie nume de state membre ale Uniunii Europene. De pilda, Piata Unirii 1, unde ne aflam, s-a transformat in Romania. Cei care au trecut pe aici au fost invitati la dans."

La doi pasi distanta, la statia de metrou Piata Unirii 2, s-a dansat pe ritmuri irlandeze.

Si la Palatul Cotroceni a fost organizata o receptie.

Klaus Iohannis: "Obiectivul nostru este continuarea procesului de integrare europeana, prin aderarea Romaniei la spatiul Schengen si de asemenea la Zona Euro."

Unui veteran de 88 de ani, prezent la receptia organizata la Palatul Cotroceni, i s-a facut rau. Medicii l-au resuscitat si l-au transportat la Spitalul Universitar. Ulterior, Klaus Iohannis a precizat ca, din informatiile sale, pacientul este in regula.

Ciolos: Sustin un rol proactiv al Romaniei in UE, pentru a face fata noilor provocari din regiune

Premierul Dacian Ciolos transmite, intr-un mesaj cu prilejul Zilei Europei, "La multi ani" romanilor si familiei europene, precizand, totodata, ca sustine in continuare un rol proactiv al Romaniei in UE, pentru a face fata noilor provocari si evolutii din regiune si din intreaga lume.

"Anul acesta, marcam Ziua Europei pentru a 10-a oara ca stat membru al Uniunii Europene. in mai 2007, cand participam pentru prima data ca cetateni europeni la sarbatoarea comuna a natiunilor UE, asteptarile noastre ca nou veniti in acest proiect de cooperare economica si politica erau pe masura eforturilor depuse ani de zile de Romania pentru a deveni membra a Uniunii, dar si pe masura angajamentelor asumate fata de partenerii nostri europeni. Acum, ne pregatim pentru a prelua, in cel de-al doilea semestru al anului 2019, presedintia Consiliului Uniunii Europene. Vrem sa facem acest lucru cu toata maturitatea si responsabilitatea, pentru consolidarea proiectului european, a valorilor si principiilor sale fundamentale, iar Guvernul pe care il conduc are deja in vedere o pregatire serioasa, la nivel institutional, tehnic si logistic, pentru asigurarea unui mandat de succes al Romaniei la presedintia Consiliului Uniunii. De aceea, sustin in continuare un rol proactiv al Romaniei in UE, pentru a face fata noilor provocari si evolutii din regiune si din intreaga lume", spune Dacian Ciolos, intr-un mesaj transmis cu prilejul zilei de 9 mai - Ziua Europei, Ziua Independentei de Stat a Romaniei si Ziua Victoriei Coalitiei Natiunilor Unite in cel de-Al doilea Razboi Mondial.

Prim-ministrul arata ca, pe 9 mai, este marcata si Ziua Victoriei Coalitiei Natiunilor Unite in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, care a insemnat o noua etapa in istoria lumii, precizand ca nu trebuie uitat ce au insemnat si ce suferinte au adus perioadele de conflict la nivel global.

"Marcam, tot astazi, Ziua Victoriei Coalitiei Natiunilor Unite in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, care a insemnat o noua etapa in istoria lumii. Acum, poate, mai mult ca oricand in ultimele decenii, nu trebuie sa uitam ce au insemnat si ce suferinte au adus perioadele de conflict la nivel global, dar si la nivel de individ. Amenintarile la adresa securitatii au capatat intre timp forme care, din pacate, lovesc in oameni nevinovati si neimplicati. in fata unor astfel de amenintari solutiile pot fi gasite prin identificarea cauzelor, dialog si cooperare la nivel national, european si international", afirma Dacian Ciolos.

Premierul precizeaza ca ziua de 9 mai are o semnificatie speciala si pentru romani.

"Pentru noi, romanii, ziua de 9 mai are si alta semnificatie speciala: marcam Ziua Independentei de Stat a Romaniei. Se implinesc 134 de ani de cand, in 1877, Mihail Kogalniceanu, in calitate de ministru de Externe, spunea in fata deputatilor tarii: 'Suntem o natiune libera si independenta!', discurs urmat de adoptarea rezolutiei prin care a fost proclamata independenta. Respect si recunostinta inaintasilor nostri, care ne-au lasat mostenire Romania independenta! La multi ani, Europa, la multi ani, romani, la multi ani, familie europeana!", mai afirma Dacian Ciolos.

Ziua Europei, sarbatorita si de METROREX

"Metroul bucurestean sarbatoreste, in fiecare an, pe 9 mai, Ziua Europei! Data marcheaza ziua istorica in care a fost pronuntata declaratia lui Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe din 1950. Acesta a propus stabilirea unei noi forme de cooperare politica in Europa, care sa inlature pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou razboi intre natiunile Europei. Anul acesta, Ziua Europei la Bucuresti va fi celebrata printr-un eveniment organizat de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, in parteneriat cu Metrorex, ambasadele si institutele culturale din 12 tari membre ale Uniunii Europene", informeaza Metrorex.

In acest context, luni, in intervalul orar 12,00 - 17,00, un numar de 12 statii de metrou vor purta numele statelor membre ale Uniunii Europene.

De asemenea, calatorii vor fi intampinati in statiile de metrou cu momente artistice de muzica si dans, vor putea viziona expozitii de arta populara si spectacole de circ si jonglerii, iar copiii se vor bucura de face-painting, in timp ce vor degusta specialitati si dulciuri specifice tarilor participante.

Evenimentele vor avea loc in statiile de metrou Piata Victoriei 1 si 2, Gara de Nord, Crangasi, Eroilor, Piata Universitatii, Piata Unirii 1 si 2, Piata Romana, Titan, Aurel Vlaicu si Pipera.

Mai mult, un tren de metrou cu simbolurile europene va circula pe magistralele de metrou din Bucuresti in perioada 7 - 9 mai.

"Este momentul potrivit sa amintim ca Metrorex a fost inclusa in randul beneficiarilor fondurilor europene nerambursabile pentru proiectele de investitii ce se afla in derulare. Dezvoltarea infrastructurii de metrou este o politica esentiala pentru evitarea supra-aglomerarii traficului, a accidentelor, zgomotului, poluarii si a consumului de energie, iar implicarea intensa a autoritatilor pentru optimizarea acestui tip de transport public si a promovarii acestuia se concretizeaza prin sprijinul acordat constant in realizarea noilor linii de metrou", a declarat directorul general al Metrorex, Marin Aldea.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO