Zidurile halelor industriale din Iași, opere de artă. Cum arată după un festival de street art
Zidurile spaţiilor industriale din Iaşi au devenit adevărate opere de artă. Zeci de artişti au participat la un impresionant eveniment de street art, unde au pictat până târziu, în noapte, din dorinţa de a da o altă culoare oraşului.
Tinerii îşi doresc ca în acest fel să pună la dispoziţia locuitorilor o mică galerie de artă în aer liber.
"Lucrarea mea este constituită din această inima care simbolizează sufletul. Şi ochiul, toată lumea ştie al treilea ochi, care te duce cu gândul la o superioritate spirituală", explică o artistă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Prima ediţie a evenimentului de street art s-a numit "Renaşterea" şi a avut loc în urmă cu o lună, iar pentru că a fost un succes, organizatorii vor să o transforme într-o tradiţie. Artiştii şi-au expus talentul pe ziduri cu ajutorul mai multor tehnici: pensule, spray-uri şi vopsea lavabilă.
"Revitalizarea unui spaţiu industrial. Să plasezi o opera de calitate într-un spaţiu mort al oraşului este o atitudine pentru oraş. În acest fel valoarea zonei creşte", spune un artist.
Timp de 3 zile, 50 de artişti din ţară şi străinătate au pictat peste 1.000 de metri pătrați de ziduri. Ca să faci o opera de artă, ai nevoie de talent şi multe spray-uri colorate. Abia atunci poţi spune că ai totul pus la punct.
Contează mult pentru comunitate, pentru că încercăm să scoatem arta din galerii şi să o aducem într-o zona mai neconvenţională.
Matteo este un artist venit din Florenţa. El povesteşte că în Italia acest gen de artă stradală este foarte răspândită şi a fost plăcut impresionat să vadă aceeaşi inițiativă şi în ţară noastră.
Matteo Bidini, artist: "Ideea este să creăm un centru de creaţie în Iaşi cu oameni tineri. În Italia, am început să facem ceva asemănător şi căutăm spaţii de genul acesta, cum noi nu avem."
Alexandru Bogdan Paicu, organizator: "Am pus pariu că în 5, 6 întâlniri lăsăm zidurile de aici pline de viaţă şi veselie, locul era foarte trist şi nu venea nimeni."
În lunile următoare, organizatorii promit o altă initiativă de acest gen.