Zidurile halelor industriale din Iași, opere de artă. Cum arată după un festival de street art

Ultima actualizare: 01-10-2017 18:28

Zidurile spaţiilor industriale din Iaşi au devenit adevărate opere de artă. Zeci de artişti au participat la un impresionant eveniment de street art, unde au pictat până târziu, în noapte, din dorinţa de a da o altă culoare oraşului.

Tinerii îşi doresc ca în acest fel să pună la dispoziţia locuitorilor o mică galerie de artă în aer liber.

"Lucrarea mea este constituită din această inima care simbolizează sufletul. Şi ochiul, toată lumea ştie al treilea ochi, care te duce cu gândul la o superioritate spirituală", explică o artistă.

Prima ediţie a evenimentului de street art s-a numit "Renaşterea" şi a avut loc în urmă cu o lună, iar pentru că a fost un succes, organizatorii vor să o transforme într-o tradiţie. Artiştii şi-au expus talentul pe ziduri cu ajutorul mai multor tehnici: pensule, spray-uri şi vopsea lavabilă.

"Revitalizarea unui spaţiu industrial. Să plasezi o opera de calitate într-un spaţiu mort al oraşului este o atitudine pentru oraş. În acest fel valoarea zonei creşte", spune un artist.

Timp de 3 zile, 50 de artişti din ţară şi străinătate au pictat peste 1.000 de metri pătrați de ziduri. Ca să faci o opera de artă, ai nevoie de talent şi multe spray-uri colorate. Abia atunci poţi spune că ai totul pus la punct.

Contează mult pentru comunitate, pentru că încercăm să scoatem arta din galerii şi să o aducem într-o zona mai neconvenţională.

Matteo este un artist venit din Florenţa. El povesteşte că în Italia acest gen de artă stradală este foarte răspândită şi a fost plăcut impresionat să vadă aceeaşi inițiativă şi în ţară noastră.

Matteo Bidini, artist: "Ideea este să creăm un centru de creaţie în Iaşi cu oameni tineri. În Italia, am început să facem ceva asemănător şi căutăm spaţii de genul acesta, cum noi nu avem."

Alexandru Bogdan Paicu, organizator: "Am pus pariu că în 5, 6 întâlniri lăsăm zidurile de aici pline de viaţă şi veselie, locul era foarte trist şi nu venea nimeni."

În lunile următoare, organizatorii promit o altă initiativă de acest gen.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 22 Octombrie 2021

48:23
Alt Text!
La Măruță
La Maruta – 22 Octombrie 2021

01:26:33
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!