Zi liberă suplimentară pentru salariații care participă la recensământul din 2022

Ultima actualizare: 13-01-2022 19:51

După ce a fost amânat un an, ne pregătim de recensământ. În premieră, va fi organizat online pe o platformă utilizată și de alte țări.

Dar, pentru cei care nu se descurcă, vor fi și recenzori, care vin acasă, pentru colectarea datelor. Este bine să știți că veți beneficia de o zi liberă, dacă vă completați singuri chestionarul.

În prima etapă, care începe peste două săptămâni, autoritățile vor centraliza pe o singură platformă datele pe care le au despre fiecare cetățean în parte. Practic, nu mai trebuie să răspundem la întrebări legate de adresă, loc de muncă, ori bunurile pe care le deținem, dacă nu au suferit schimbări.

Spre deosebire de recensământul din 2011, anul acesta suntem îndumați să completăm online chestionarul care ne vizează.

Procedura va fi simplă. Tot ce va trebui să facem este să intrăm pe site-ul recensamantromania.ro, iar aici gasim trimiterea spre platforma unde vom putea completa chestionarul. Platforma nu este disponibilă acum, insa ea va putea fi accesată imediat cum se va da startul recensământului, mai exact în martie. Iar pentru cei care nu au posibiliate sau nu se descurcă să îl completeze online, sunt două variante de ajutor: fie merg la primărie, unde un angajat îi va îndruma, fie vor primi acasă un recenzor.

Recensământul ajută statul să se organizeze. Practic nu există domeniu care să nu fie influențat de rezultatele acestuia.

Adrian Codrilașu, vicepreședintele CFA România: „Dacă dintr-o localitate au plecat oameni, nu mai are sens să ținem acolo și primărie, poliție și așa mai departe. Știind cărei populații se adresează, Guvernul își poate calibra mult mai bine investițiile în diverse zone. De asemenea, își poate calibra ajutoarele sociale pe care le acordă în diverse zone”.

Ana Bulai, sociolog: „Nu știm și nu am știut foarte bine nici în 2011 să măsurăm câți au domiciliul sau câți nu mai locuiesc real pe teritoriul României și atunci avem o prezență la vot cumva fictivă pentru că aceasta se raportează la un volum al populației greu de identificat. Inclusiv acum noi raportăm rata de infectare, rata de transmisibilitate a unei boli având ca parametru volumul populației. Ori dacă nu știm în termeni preciși cât e, datele tind să fie mai mici decât realitatea din teren”.

Atenție, sunt prevăzute și amenzi dacă nu colaborați cu recenzorul sau dacă acesta din urmă divulgă informații confidențiale. Autoritățile preconizează că întreaga acțiune de colectare a datelor de la populație se va termina în luna iulie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO