Zgomotul te poate ucide. Vezi cele mai poluate fonic orase din Romania
Zgomotul este ca la el acasa in Romania. Dupa ultimele masuratori, galagia de pe strazi este infioratoare. Asta contribuie foarte mult la alterarea starii de sanatate, avertizeaza specialistii, care vorbesc chiar de moarte grabita de zgomot.
Un studiu publicat luna trecuta de European Heart Journal arata ca expunerea la zgomotul traficului auto creste considerabil sansele unui om de a face infarct. Iar atentionarea este valabila in special pentru cei care au trecut de varsta de 65 de ani.
Cercetatorii danezi, autorii studiului, au monitorizat peste 50.000 de oameni timp de 10 ani si au masurat nivelul de zgomot provocat de trafic, in dreptul casei fiecarui participant.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sanatatea fiecarui individ a fost si ea supravegheata si s-au luat in calcul de asemenea si alti factori precum dieta, fumatul, poluarea sau zgomotul aeroporturilor din preajma.
In timpul cercetarii, participantii au suferit 1.661 de infarcturi. Dupa adunarea si compararea datelor s-a descoperit ca 8% dintre acestea aveau printre factorii cauzatori zgomotul de trafic. Pe grupa de varsta de peste 65 de ani, factorul zgomot putea fi atribuit la peste 19% din cazuri, adica unul din cinci, scrie AFP.
Studiul nu spune direct ca zgomotul traficului provoaca infarct, insa asemenea conditii de viata pot duce la stres crescut si la un somn de proasta calitate, ambii factori vinovati pentru probleme de sanatate.
Romania este una dintre cele mai "zgomotoase" tari din Uniunea Europeana. Avem valori mari ale zgomotului, mai ales in marile orase.
Pana la jumatatea anului viitor, o directiva europeana ne obliga sa avem harti ale zgomotului pentru 25 de orase de peste 100.000 de locuitori.
Regula UE este totodata si oportunitate de afaceri pentru firmele care au logistica realizarii unor astfel de proiecte. Asta pentru ca acestea taxeaza statul cu 0,8 euro pentru fiecare locuitor din orasul analizat.
Bucurestiul este cel mai poluat oras din punct de vedere al zgomotului.
Blocurile cu iesire la bulevarde si apartamentele de la etajele inferioare sunt cele mai expuse. Orasul din Romania cu cea mai mare pondere din populatie expusa la poluarea fonica este Bucurestiul, conform datelor centralizate la nivel european.
Calculul poluarii fonice are la baza raportul dintre numarul de locuitori dintr-un oras expusi la un nivel de zgomot de peste 55 db(A) si numarul total de locuitori ai orasului, inmultit cu 100. „La nivel national, in toate orasele cu peste 250.000 de locuitori, avem aproximativ 2.900.000 de persoane expuse la zgomot peste limita prevazuta in standardele de auditare, ceea ce inseamna ca pentru mai mult de 60% din populatie calitatea vietii este afectata considerabil de poluarea fonica”, declara Bogdan Lazarovici, director executiv Enviro Consult, cel mai important auditor roman in domeniul masurariilor acustice.
Conform datelor furnizate de catre tara noastra forurilor europene, topul celor mai poluate orase din Romania arata astfel:
1. Bucuresti – 85% din populatie afectata
2. Constanta – 76% din populatie afectata
3. Cluj-Napoca – 64% din populatie afectata
4. Brasov, Ploiesti – 61% din populatie afectata
5. Galati – 55% din populatie afectata
6. Timisoara – 49% din populatie afectata
La polul opus topului de mai sus, cel mai linistit oras este Iasi, cu doar 16% din populatie afectata de zgomot.
Valorile limita din timpul zilei, acceptate de legislatia in vigoare in Romania, pentru zonele rezidentiale, sunt pana in 50 db(A).
In zona aeroporturilor, strazilor principale si cailor ferate de 70 db(A), iar in sectoarele industriale de 65 db(A).
In urma masuratorilor efectuate in aproximativ 250 de puncte fixe in Bucuresti, se poate realiza un top al celor mai poluate zone ale capitalei, din punct de vedere fonic.
1. Bulevardul Magheru (zona Nottara)
2. Zona Oltenitei
3. Bulevardul Ferdinand (zona Iulia Hasedeu)
4. Bulevardul Ghencea
5. Pantelimon (zona Morarilor)
Legislatia europeana prevede ca fiecare harta de zgomot sa fie actualizata la fiecare cinci ani, aici intrand in calcul nu numai orasele, ci si reteaua de transport feroviar, drumurile, aeroporturile sau santierele navale.
Din 2012 nivelul zgomotului trebuie sa coboare sub 65 de decibeli pe timpul zilei, potrivit unei directive europene. Specialistii spun ca vocea unei persoane care vorbeste langa dumneavoastra, fara sa tipe, nu trece de 60 de decibeli.