Școli și grădinițe în care s-au investit sute de mii de lei, închise din lipsă de elevi
Zeci de şcoli şi grădiniţe din toată ţara au fost închise în ultimii din ani din lipsă de elevi şi se degradează de la o zi la alta.
Strigător la cer este ca în imobilele respective s-au investit sute de mii de lei în lucrări de reparaţii şi modernizare.
Ministerul Educaţiei vrea să le cedeze primăriilor - care pot amenaja dispensare sau centre sociale pentru bătrâni.
Alegeri 2024
07:58
Dan Vîlceanu: Domnul Ciucă nu avea nici experiența și nici calitățile să candideze la prezidențiale. A fost impus de Iohannis
07:38
Județele câștigate la prezidențiale de Georgescu, Lasconi și Ciolacu. Premierul a obținut cel mai mic scor din istoria PSD
07:23
Alegeri Parlamentare 2024. Ghidul alegătorului la alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024
07:21
POLITICO: Occidentul are motive să se îngrijoreze. Cine este Călin Georgescu, vedeta TikTok de extremă dreapta
Școala din localitatea Baltă Raţei, Vrancea, a fost construită acum 9 ani, cu 200 de mii de euro. Însă trei ani mai târziu a fost închisă, pentru că la cursuri mergeau doar 15 copii. Acum, construcţia a ajuns o ruină.
După ce au închis şcoală, autorităţile nu au făcut nimic ca să conserve clădirea. Reprezentanţii primăriei susţin că imobilul aparţine Ministerului Educaţiei şi ei îl folosesc doar când sunt alegeri.
Ionel Lupu, primar Vânători: "Şcoala s-a închis după care copiii au plecat în străinătate, nu au mai venit alţii, iar copiii de la şcoala aceasta au venit la Mirceşti cu microbuzul. Scoala încercam să o menţinem fără să se degradeze."
Povestea se repetă şi la Olteni, în Dâmboviţa. În lipsa de elevi scoala din localitate a fost închisă în toamna după ce ani în şir în renovare s-au investit zeci de mii de lei.
Oamenii se tem că şcoala va avea aceeaşi soartă ca şi grădiniţă din satul vecin, Tomşani - închisă acum 4 ani. Imobilul are geamurile sparte şi e năpădit de buruieni.
Oficialii vor să cedeze primăriilor şcolile şi grădiniţele închise. Autorităţile locale le vor putea transforma în cabinete medicale, cămine de bătrâni sau chiar biblioeteci.
Liviu Pop, ministrul Educației Naționale: "Toate aceste clădiri care au aviz de schimbare de destinaţie, temporară sau permanentă, nu mai au elevi în ele de mulţi ani, vor fi cedate autorităţilor locale. Pentru că nu are sens să ţinem aceste clădiri care, în fapt, contribuie din plin la un procent scăzut de clădiri care au autorizaţie de funcţionare."
În ultimii ani, în România au fost închise câteva zeci de şcoli şi grădiniţe.