Peste 10% din elevii români abandonează școala. Cazul lui Iliuță, care acum 2 ani voia doar să meargă să învețe
În România, din 3 milioane de elevi, aproape 400 de mii renunță la școală, arată un studiu Unicef întins pe zece ani.
Specialiștii au ajuns la aceste cifre îngrijorătoare după ce au urmărit o generație de copii, din clasa întâi până într-a zecea, cât este învățământul obligatoriu. Adesea, cei mici nu mai învață carte din cauza sărăciei și nu își mai pot clădi un viitor. Printre ei se număra și Iliuță, un adolescent prezentat acum doi ani de Știrile PRO TV, când abandonase școala și ajuns acum în arest la domiciliu.
Acum doi ani, cu un nod în gât și ochii în lacrimi, Iliuță, pe atunci în vârstă de 14 ani, își punea cea mai mare dorință. Voia să meargă la școală, dar mama lui, gravidă cu cel de-al șaselea copil, îl convisese că e mai important să muncească, decât să învețe.
Iliuță a avut neșansa să se nască într-o familie care nu înțelege rolul educației. Nu a mers la școală nici în următorii ani, iar acum l-am găsit în arest la domiciliu pentru tâlhărie.
Povestea lui Iliuță este doar un exemplu care confirmă studiul UNICEF legat de abandonul școlar. O întreagă generație a fost monitorizată, iar cifrele sunt îngrijorătoare. Cei mai mulți copii, unul din patru, renunță la școală la 14 ani, atunci cînd termină clasă a VIII-a.
”Sunt copiii care au intrat în clasa I în anul 2004-2005 și practic i-am urmărit până au ajuns la finalizarea învățământului obligatoriu, asta înseamnă 10 clase. Avem încă din învățământul primar undeva sub 2% pe an, undeva 7% la sfârșitul clasei a 4-a. Se accentuează până la sfârșitul clasei a 8-a, asta înseamnă un procent de aproape 16%”, explică Ciprian Fatursnic, directorul Institutului de Științe ale Educației.
Am ajuns în această situație pentru că cei care au condus de-a lungul timpului Ministerul Educației, indiferent de culoarea politică, nu au avut o strategie clară de reducere a abandonului. Actualul ministru face promisiuni mărețe.
"Facilitățile pe care le vom da părinților care își vor trimite copiii la școală și aici mă refer la acea deducere pe care fiecare familie o să o aibă începând de anul viitor, din 2019, în funcție de venitul acestuia", a asigurat Liviu Pop, Ministrul Educației.
Sărăcia este principalul motiv al abandonului școlar, iar România se află printre primele locuri în Europa la acest capitol, potrivit Eurostat.
Sursa: Pro TV
Etichete: educație, elevi, ministrul educației, abandon scolar, liviu pop,
Dată publicare:
25-11-2017 06:35