Zeci de bucuresteni au ajuns la spital, muscati de capuse. Medicii spun cum ne putem apara de atacul insectelor
Fiti atenti cum va imbracati cand iesiti la iarba verde sau in parcuri. Este perioada in care capusele ies la atac.
Zeci de oameni au ajuns in ultimele 24 de ore la doua spitale din Bucuresti, dupa ce au fost intepate de aceste insecte parazite, atrase de caldura corpului uman. Desi un astfel de episod poate duce la declansarea bolii Lyme, medicii spun ca acest lucru se intampla in foarte putine cazuri.
Miercuri si joi, 26 de bucuresteni au ajuns la Spitalul de Urgenta Floreasca si Spitalul de Boli Infectioase Matei Bals.
"In Romania exista doua feluri de capuse - capusa de caine, care e foarte frecventa in Bucuresti si in zonele din jurul Bucurestiului si in orasele mari, si capusa de caprioara. Isteria mare este pentru frica de boala Lyme, care insa e transmisa doar de capusa de caprioara. Capusele de caine nu prea transmit boala Lyme", spune Catalin Apostolescu, medic primar Boli Infectioase.
"Primul semn al bolii este aparitia unei pete de culoare rosie de cativa centimetri dimensiune, la locul intepaturii de capusa poate sa fie unic sau multiplu si pot sa apara in primele trei zile pana la trei saptamani de la momentul intepaturii", explica Nina Sincu, medic primar boli infectioase.
Ca sa nu avem surprize, specialistii recomanda ca pielea sa fie cat mai acoperita, ca sa scapam de eventualele atacuri ale insectelor. In cazul in care au intrat deja pe sub piele, capusele pot fi scoase, usor, cu o penseta. Insa cel mai bine ar fi sa mergeti la spital.
"Medicul de familie e suficient. Prezentare la cel mai apropiat medic care sa extraga capusa. Tratamentul este unul singur si consta in doua tablete, care se iau o singura data", spune Catalin Apostolescu, medic primar Boli Infectioase.
Specialistii spun ca numarul capuselor a crescut alarmant pentru ca nu s-au facut constant tratamente cu insecticide.
"In principiu nu exista insecticide cu remanente, ele dupa prima ploaie se spala. Tocmai de aceea se repeta tratamentul la o anumita perioada - ori dupa fiecare ploaie sau daca vremea este buna, se poate repeta si la 2-3 saptamani", spune Tudor Nicusor, reprezentant unei firme de dezinsectie.
Primaria Capitalei a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca a aplicat un tratament in luna aprilie. Iar acum doua zile, a inceput a doua dezinsectie. Zonele vizate pana acum sunt: Herastrau, Miorita, Cartierul Francez, Bordei-Floreasca, Circul de Stat, Cismigiu-Sala Palatului, Tineretului, Carol, Arena Nationala, Parcul Unirii, Parcul Carol si Izvor.
Daca in Capitala in aceasta perioada nu s-a descoperit boala Lyme, in tara exista deja mai multe cazuri. In judetul Arges, doua persoane au fost diagnosticate cu aceasta boala, iar alte patru sunt suspecte si au fost internate.