Zeci de mineri de la CEO aflati in greva foamei cer demisia managerului privat si vor discutii cu ministrul Energiei
Numarul angajatilor de la Complexul Energetic Oltenia, aflati in greva foamei in fata sediului din Targu Jiu, a ajuns la 35, dupa ce la protest au aderat si alti salariati, relateaza Mediafax.
Minerii de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) aflati in greva foamei solicita, intr-un comunicat de presa,demiterea managerului privat al unitatii, Laurentiu Ciurel, pe motiv ca acesta ”a luat in deradere protestul salariatilor”.
De asemenea, protestatarii sustin ca doar prezenta ministrului Energiei, Andrei Gerea, la Targu Jiu poate scoate complexul energetic din ”criza profunda economica si sociala” in care se afla.
Vicepresedintele Federatiei Nationale Mine Energie (FNME), Dumitru Parvulescu, afirma ca asupra protestatarilor au fost facute presiuni pentru a renunta la actiune, ei acuzand administratia ca le impune angajatilor sa devina membri doar in sindicatele pe care conducerea Complexului Energetic Oltenia le agreeaza la negocieri.
Parvulescu mai spune ca protestul a fost declansat din cauza lipsei unui contract colectiv de munca valabil pe anul in curs in cadrul CE Oltenia si a oricaror negocieri cu administratia pe aceasta tema.
Trei dintre cei 32 de mineri care miercuri se aflau in greva foamei au renuntat la protest in cursul noptii, dupa ce starea de sanatate li s-a inrautatit. Unul dintre acestia a fost dus la spital de un echipaj al Ambulantei, dar nu a ramas internat, preferand sa mearga acasa.
In schimb, la actiunea de protest au aderat alti angajati, astfel ca numarul acestora a ajuns in prezent la 35.
In paralel, cei 80 de mineri blocati de marti seara in subteranul minei Tehomir continua protestul, refuzand sa iasala suprafata, dupa ce managerul privat Laurentiu Ciurel a refuzat miercuri seara sa discute cu ei.
Ciurel s-a intalnit insa cu o delegatie formata din patru mineri, care i-au spus ca protestatarii vor sa primeasca ladisponibilizare sase salarii compensatorii, nu unul sau doua, cum ofera administratia CEO, iar in urma negocierilor nu s-a ajuns la niciun acord.
Conform vicepresedintelui FNME, Dumitru Parvulescu, unul dintre minerii aflati in galeria minei Tehomir a luatdecizia de a intra si el in greva foamei. Ceilalti mineri blocati in subteran au primit apa si alimente de la colegii aflatila suprafata.
Mina de la Tehomir este ultima mina de subteran din Oltenia care mai functioneaza, aceasta urmand insa sa fie inchisa in cursul acestui an.
Luni seara, doi mineri de la Complexul Energetic Oltenia au intrat in greva foamei in fata sediului din Targu Jiu al unitatii. Ulterior, acestora li s-au alaturat alti angajati, astfel ca miercuri 32 de salariati aderasera la aceasta formade protest.
Minerii din Valea Jiului şi-au exprimat, miercuri, solidaritatea cu colegii lor din judetul Gorj, liderii de sindicat anunţand ca orice tergiversare guvernamentala de a rezolva tensiunile din zonele miniere din Romania poate conduce la miscari sociale de amploare.
La mijlocul lunii februarie, aproximativ patru mii de mineri si energeticieni au participat la un miting de protest in centrul municipiului Targu Jiu, nemulţumiţi de conducerea Complexului Energetic Oltenia si de reducerile depersonal si de salarii preconizate de administratie.
Complexul Energetic Oltenia a fost infiintat in 2012 prin fuziunea complexelor energetice Turceni, Craiova si Rovinari cu Societatea Naţionala a Lignitului Oltenia Targu Jiu. Compania are 13 grupuri energetice, care cumuleaza o capacitate instalata de 3.900 MW.
Sursa: Mediafax
Etichete: protest, Targu Jiu, mina, greva foamei, mineri,
Dată publicare:
19-03-2015 11:53