Lupta pentru dreptul la educatie.Cazurile copiilor discriminati la scoala sau gradinita, in instanta


Ultimul update: Joi 08 Noiembrie 2012 12:13
Data publicarii: Marti 04 Septembrie 2012 19:30
Categorie: Stiri Sociale

Soarta a facut sa aiba sau sa dobandeasca un handicap, dar in plus, au de luptat si pentru dreptul la educatie.

Asta spun sute de parinti, ai unor copii care au epilepsie, au fost infectati cu HIV ori au Sindrom Down si pe care cei sanatosi nu ii primesc la gradinita sau la scoala.

Sunt teancuri de reclamatii depuse la inspectorate scolare si la Consiliul pentru Combaterea Discriminarii, iar zeci de alte cazuri au ajuns in instanta.

Davis are 5 ani si e tratat pentru o forma rara de epilepsie. Copilul are insa aviz de la neurolog, psiholog si de la medicul de familie, cum ca e apt sa intre in colectivitate. Parintii l-au inscris la o gradinita privata. Initial a fost acceptat, dar doua saptamani mai tarziu cei de la directiune i-au spus mamei sa nu mai revina.

Oficial, directorul spune ca problema ar fi fost comportamentul baiatului.

In paralel si patronul gradinitei sustine ca cel mic are o serie de probleme medicale si ca i-ar fi mai bine intr-un loc special.

Familia considera ca are baza legala ca sa dea in judecata gradinita. Parintii au depus reclamatii atit la Consiliul pentru Combaterea Discriminarii cat si la inspectoratul Scolar.

In cazul unui copil care se naste cu o anumita afectiune, izolarea poate insemna chiar agravarea bolii.

Pornind de la legile anti-discriminare, un baietel cu Sindrom Down din Hunedoara a fost primit inapoi la o scoala normala de stat, dupa ce parintii s-au judecat cu inspectoratul. La sfarsitul clasei I, a fost premiant. Alt caz, al unui baietel autist din Dambovita, a ajuns in sfarsit la grupa mica, dupa ce directorul unei gradinite de stat a fost reclamat pentru ca refuzase sa ii accepte dosarul. In schimb, cazul unui copil de 6 ani, infectat cu HIV, umilit si exclus dintr-o gradinita, tot de stat, va fi lamurit in instanta.

Dincolo de intelegerea si de compasiunea fata de zbaterea acestor familii, toate institutiile care primesc astfel de plageri trebuie sa judece lucid fiecare caz in parte, pentru a decide cu maxima responsabilitate in ce masura cei care care indica parintii ar fi putut sau nu sa il integreze pe acel copil cu nevoi speciale.

VIDEO PROTVPLUS.RO