Zece cladiri traditionale din Rosia Montana salvate de la ruina de voluntari. In ce consta programul "Adopta o casa"
Voluntari din toata tara, uniti de aceeasi pasiune, au salvat de la a deveni ruine zece cladiri din Rosia Montana. Tinerii au restaurat constructiile in stil traditional si au reusit sa conserve o parte din patrimoniul localitatii.
Actiunea se desfasoara in cadrul proiectului "Adopta o casa". Opt case si doua biserici din Rosia Montana si-au recapatat stralucirea de altadata, dupa ce voluntarii le-au refacut cu multa migala.
Ioana Pastrascoiu, voluntar Bucuresti: "Cel mai mult am lucrat la zidul din spate, la maur. Numele vine din Germana si aici in zona sunt zeci si zeci de kilometri de astfel de ziduri de piatra."
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Si Catalin, un tanar din Bucuresti, si-a dorit sa redea cladirilor gloria de odinioara.
Catalin Mancea, voluntar Bucuresti: "Stiu ca am pus mana la a pastra niste lucuri frumoase lucruri din zona traditionale."
Alaturi de ei, la Rosia Montana, muncesc, pe perioada verii, si alti tineri.
Cristian Grecu, voluntar Deva: "Exista foarte multe lucruri frumoase in Rosia Montana care trebuiesc reconditionate, reconstruite si pastrate ca muzeu."
Una din case statea sa cada atunci cand au sosit voluntarii.
Claudia Apostol, reprezentant Asociatia ARA: "Toata partea de demisol, zidul, erau prabusite, mai ales spre vale a trebuit sa tot rezidim si sa refacem aceste ziduri."
Localnicii sunt incantati de ajutorul primit.
Sorin Jurca, proprietar casa: "Am convenit ca e mai bine sa revenim la ce a fost odata aceasta casa. S-a facut aceasta fatada si s-a dat o alta imagine acestei case."
Arhitect Virgil Apostol, Asociatia ARA: "Am inlaturat tencuiala de ciment si am retencuit-o cu mortar de var, o tehnica traditionala, am schimbat tamplaria de termopan cu o tamplarie facuta dupa model istoric."
Programul "Adopta o casa" a fost initiat in 2012, iar in cei 4 ani, in lucrarile de restaurare de la Rosia Montana s-au implicat peste 150 de voluntari, din tara si din strainatate.
Sursa: Pro TV
Etichete: cladiri, monument, rosia montana, case restaurate,
Dată publicare:
27-08-2016 08:19