Vouchere Rabla pentru electrocasnice. Ce trebuie să faci să le obții și ce poți cumpăra cu ele

Rabla electrocasnice
Shutterstock

Rabla pentru electrocasnice este un program național prin care românii își pot înlocui aparatele electrocasnice, electrice și electronice uzate cu unele mai performante din puncte de vedere energetic.  

 La fel ca programul Rabla pentru mașini, acesta este finanțat de către Administrația Fondului pentru Mediu și constă în oferirea unor vouchere de reducere pentru achiziționarea de aparate electrocasnice noi.

Cum funcționează Rabla pentru electrocasnice 2023

Programul Rabla pentru electrocasnice este un program inițiat de guvern pentru a încuraja achiziționarea de aparate electrocasnice cu consum redus de energie și pentru a promova reciclarea echipamentelor electrice și electronice vechi.

Dacă vrei să ai parte de beneficiile incluse în programul Rabla pentru electrocasnice, trebuie să știi care sunt regulile de înscriere și ce pași trebuie să urmezi.

Există câteva criterii pe care trebuie să le îndeplinești, precum:

Citește și
proiect
Copiii din România duc la școală violența pe care o văd acasă. Proiectul prin care elevii și părinții învață să fie mai buni

·     Trebuie să fii persoană fizică majoră (18 ani împliniți) cu domiciliul în România

·     Să nu ai obligații restante la bugetul de stat sau local

·     Să ai un buletin sau o carte de identitate valabile în momentul înscrierii

·     Să oferi un aparat electrocasnic uzat în momentul achiziționării unuia nou din aceeași categorie

·     Să îți dai acordul privind prelucrarea unor date personale și informații către AFM (Administrația Fondului de Mediu)

Programul Rabla pentru electrocasnice poate fi accesat doar după lansarea oficială a acestuia și după ce a fost publicată lista completă cu comercianții validați.

Înscrieri Rabla Electrocasnice

Pentru început, trebuie să te înscrii în program, în aplicația online Rabla Electrocasnice de pe site-ul AFM, dacă nu ai deja cont. După ce ai făcut contul, trebuie să încarci o copie după actul de identitate și să semnezi declarația pe proprie răspundere, care se generează online din contul de client.

După ce ți-ai validat contul, trebuie să aplici pentru un voucher. Când voucherul este validat, ai 7 zile la dispoziție să cumperi produsul pe care îl vrei de la unul dintre comercianții înscriși în program.

La cumpărarea noului aparat, trebuie să îl predai pe cel uzat. De asemenea, trebuie să aplici pentru voucher imediat când se dă startul etapei, pentru a fi sigur că prinzi buget pentru un voucher.

Contul se face pe adresa https://electrocasnice.afm.ro, dacă apeși butonul „înregistrare beneficiar” și apoi completezi informațiile solicitate, precum e-mail, numărul de telefon, nume, prenume, localitate și CNP.

După ce ai furnizat informațiile, vei primi un SMS cu un cod cu care îți vei confirma contul. Apoi te autentifici în aplicație cu e-mailul și parola completate.

Completezi datele personale și atașezi documentele necesare.

Apoi, trebuie să completezi declarația pe proprie răspundere și să generezi vouchere. (Poți genera câte un voucher pentru fiecare categorie de electrocasnice).

Vei fi redirecționat către pagina unde poți genera aceste vouchere și vei alege aparatul electrocasnice pentru care vrei reducere.

Apoi vei găsi voucherul pe profil și îl poți folosi în magazine fizice (prezentându-l pe telefon) sau dacă îl printezi și îl arăți comerciantului.

Voucherul poate fi folosit și în magazinele online, copiind codul de voucher și introducându-l în câmpul de pe site-ul comerciantului la momentul efectuării plății.

Voucherele nefolosite expiră după 7 zile de la data activării acestora. De asemenea, poți folosi un singur voucher o singură dată.

Electrocasnicele eligibile sunt: mașini de spălat vase, mașini de spălat rufe, frigidere, congelatoare, televizoare, laptopuri, tablete, aspiratoare, uscătoare de rufe și aparate de aer condiționat.

Pentru a achiziționa noul echipament, proprietarul trebuie să aducă la magazinul de unde cumpără aparatul nou și electrocasnicul vechi, care urmează să fie reciclat.

Magazinul va prelua echipamentul vechi și va acorda o reducere la prețul noului echipament pentru fiecare electrocasnic vechi predat.

Magazinul va fi responsabil de transportul și reciclarea echipamentului vechi.

Programul Rabla pentru electrocasnice are un buget anual limitat și reducerea la prețul noului echipament este valabilă doar până la epuizarea bugetului.

De asemenea, persoanele interesate trebuie să respecte anumite condiții, cum ar fi achiziționarea unor electrocasnice noi cu eficiență energetică ridicată și predarea unor echipamente vechi care sunt înscrise în baza de date a programului.

Calendar Rabla pentru electrocasnice 2023

Nu a fost anunțat un program oficial pentru programul Rabla Electrocasnice 2023, dar ministrul Mediului, Tanczos Barna a anunțat că bugetul pentru anul acesta a fost stabilit la 75 de milioane de lei.

Administrația Fondului pentru Mediu nu a publicat încă un calendar oficial pentru programul rabla Electrocasnice 2023, însă limitarea pentru cei care nu folosesc vouchere ar putea fi extinsă și în această sesiune.

Există persoane care generează vouchere prin aplicație, dar nu le folosesc.

„Lucrurile se vor schimba, pentru că noi am introdus o interdicție de a mai participa pentru același tip de aparatura electrocasnică la următoarea sesiune.

Acest lucru îi va descuraja pe cei care se înscriu, dar nu folosesc voucherul respectiv. (…) Se poate extinde fără nicio problemă. Până la urmă anul viitor, dacă continuăm programul, putem să spunem că cei care au blocat programul (…) să nu mai aibă dreptul să participe”, a declarat ministrul Mediului.

Ce magazine participă la programul Rabla Electrocasnice

Rabla Electrocasnice 2023 încă nu a început, însă cel mai probabil se va derula în același mod ca și până acum. Ministrul Mediului a vorbit despre modificările ce vor rămâne și anul acesta, aceea de a extinde valabilitatea voucherului și de a interzice celor care au emis un voucher să participe dacă nu l-au folosit.

„Anul viitor cu siguranță va trebui să reanalizăm și condițiile de piață, pentru că într-un an de zile se schimbă foarte multe lucruri. Există posibilitatea creșterii valorii”, a declarat Tánczos Barna. 

Printre magazinele care au participat la programul Rabla în 2022 se numără:

  • eMAG
  • Altex
  • Flanco
  • Carrefour
  • Auchan
  • Ideal Tech
  • Badabum
  • Dedeman
  • Rombiz
  • Cora

Există 8 categorii de produse pentru care poți obține reduceri între 200 și 500 de lei, prin voucherele rabla electrocasnice. Sumele din programul de anul trecut au fost: 500 de lei - pentru laptopuri; 400 de lei - pentru maşini de spălat rufe, având cel puțin noua clasa energetică C, pentru maşini de spălat vase având cel puțin noua clasă energetică D, pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++, pentru categoria frigidere/ combine frigorifice/ lăzi frigorifice/ congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E, pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puţin A++; 300 de lei - pentru tablete; 200 de lei - pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an.

Ce trebuie să știi despre Rabla Electrocasnice

Pentru început, trebuie să știi că programul rabla pentru electrocasnice 2023 încă nu a început.

Cu toate acestea, AFM a aprobat bugetele din acest an. Sunt 75 de milioane de lei pe care românii îi pot accesa sub formă de vouchere pentru a își cumpăra electrocasnice noi în schimbul celor uzate.

Voucherele sunt cuprinse între 200 și 500 de lei, în funcție de electrocasnicele pe care vrei să le cumperi. 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tottenham a răspuns ofertei de 50.000.000 de euro pentru Radu Drăgușin
NEWS ALERT Tottenham a răspuns ofertei de 50.000.000 de euro pentru Radu Drăgușin
Citește și...
Copiii din România duc la școală violența pe care o văd acasă. Proiectul prin care elevii și părinții învață să fie mai buni
Copiii din România duc la școală violența pe care o văd acasă. Proiectul prin care elevii și părinții învață să fie mai buni

Violența din familie se transferă la școală, unde mulți copii sunt amenințați, umiliți sau chiar loviți. Potrivit unui studiu al organizației „Salvați Copiii”, aproape 50 la sută dintre elevi au fost victime ale bullying-ului.  

Tone de carne de bizon donate au devenit porc până pe mesele copiilor. Anchetă la DGASPC Bihor
Tone de carne de bizon donate au devenit porc până pe mesele copiilor. Anchetă la DGASPC Bihor

  Este anchetă în Bihor, după ce o fermă de bizoni a donat aproape 8 tone de carne către DGASPC, însă centrele sociale au primit în schimb produse din carne de porc, o cantitate mult mai mică.

Bătaia e ruptă din iad. Rolul crucial al unui psiholog bun în procesul de vindecare a copiilor abuzați de propriii părinți
Bătaia e ruptă din iad. Rolul crucial al unui psiholog bun în procesul de vindecare a copiilor abuzați de propriii părinți

Sute de localități din țara noastră nu au servicii minime de îngrijire pentru copiii care sunt victime ale violenței domestice.

Recomandări
Învestirea lui Donald Trump, în condiții nemaiîntâlnite de 40 de ani. Ambasadorul român în SUA oferă detalii exclusive
Învestirea lui Donald Trump, în condiții nemaiîntâlnite de 40 de ani. Ambasadorul român în SUA oferă detalii exclusive

Donald Trump va depune luni jurământul și va rosti primul său discurs în calitate de președinte la al doilea mandat.

Vântul asigură cea mai mare parte a energiei pentru România. Ministru: ”Călărețul fără cap”, candidatul care neagă eolienele
Vântul asigură cea mai mare parte a energiei pentru România. Ministru: ”Călărețul fără cap”, candidatul care neagă eolienele

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că la această oră, din nou, energia eoliană este cea mai importantă resursă din mixul energetic de producţie, cu aproape 27% şi 2000MW.

Votul pentru o femeie președinte, între prejudecăți și realitate. „Sexismul încă este o tară a societății românești”
Votul pentru o femeie președinte, între prejudecăți și realitate. „Sexismul încă este o tară a societății românești”

Într-un interviu pentru stirileprotv.ro, lect. dr. Bader Simona a vorbit despre obstacolele și perspectivele legate de reprezentarea femeilor în politică, atât la nivel național, cât și internațional.