De 14 ani încoace, o familie din Bucureşti oferă acelaşi dar pentru Sfânta Parascheva

×
Codul embed a fost copiat

La Iaşi începe să se simtă atmosfera de sărbătoare, iar pregătirile pentru pelerinajul la Moaştele Cuvioasei Parascheva sunt în toi.

Catafalcul unde va fi asezata racla Preacuvioasei a fost impodobit cu mii de crizanteme, hortensii si trandafiri albi, flori oferite de aceeasi familie din Bucuresti, care face acest dar de 14 ani incoace.

Din 2003 si pana in prezent, o familie din Bucuresti vine la Iasi cu un camion intreg cu flori pentru baldachinul unde va fi asezata racla cu Sfintele Moaste.

Anul acesta a fost prezenta in curtea Mitropoliei si minunea familiei, dupa ani intregi de rugaciuni: micuta Parascheva.

Catafalcul a fost impodobit cu impletituri de trandafiri albi , presarate cu alte sute de flori.

Citește și
comercianti
Cei 4.000 de pelerini veniti la Patriarhie nu i-au uitat pe comercianti. "La Parascheva am facut 30 de milioane"
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

"Anul acesta vor fi flori albe. Fiind al 14-lea an si avand-o pe micuta Parascheva am vrut sa fie un simbol al puritatii".

Printre cei mai temerari pelerini este si domnul Ticu din Focsani, care de zile bune astepta sa ajunga primul la rand, in semn de multumire ca si-a vazut sotia din nou pe picioare, dupa o grea suferinta.

Barbatul povesteste ca ziua statea la spital, la capataiul sotiei, iar seara se adapostea in Mitropolie si se ruga neincetat.

"Am avut sotia la spital, in terapie 40 de zile. Nu i-au dat nicio sansa, a fost la camera de muribunzi, acum e acasa, mie nu imi vine a crede ca sta cu mine in casa, am stat 40 de zile, la Cuvioasa. Cat a stat ea in spital".

Si o femeie din Piatra Neamt s-a asezat la rand, cu multa nadejde in suflet.

Alaturi de alte mii de credinciosi, peste o suta de autobuze cu pelerini din Voluntari vor ajunge la Iasi. 

Anul acesta, pelerinii care vor veni la Iaşi să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva se vor putea închina şi la moaştele Sfintei Întâi Muceniţe şi Întocmai cu Apostolii Tecla, aduse de la Mănăstirea Neamţ.

Moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva vor fi scoase din interiorul Catedralei Mitropolitane în cursul dimineţii de marţi, în cadrul unei procesiuni religioase, după care vor fi aşezate în curtea lăcaşului de cult într-un baldachin special amenajat.

Pentru a evita aglomeraţia din următoarele zile, când la Iaşi vor sosi zeci de mii de credincioşi din întreaga ţară, în cursul zilei de luni, sute de persoane s-au aşezat la rând, pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva, în interiorul catedralei.

Autorităţile se aşteaptă ca în cursul după-amiezii de luni să se formeze rând în jurul Catedralei Mitropolitane, primii pelerini sosind deja cu autocarele din mai multe zone ale ţării.

La pelerinajul de la Iaşi sunt aşteptaţi să ajungă în total peste 150.000 de oameni, sfintele moaşte urmând să rămână în curtea Catedralei Mitropolitane pe tot parcursul acestei săptămâni.

Sute de poliţişti şi jandarmi vor fi mobilizaţi în timpul evenimentelor religioase de la Iaşi, iar pentru pelerini a fost creat un culoar special de acces către Catedrala Mitropolitană.

Sfânta Liturghie este programată sâmbătă, 14 octombrie, şi se va desfăşura pe o scena în faţa Catedralei Mitropolitane, pe pietonala Ştefan cel Mare.

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

Credincioşilor care vor sta noaptea la rând pentru a se închina la sfintele moaşte le vor fi oferite de către autorităţi, dar şi de către Mitropolie, ceai cald şi pachete cu mâncare.

În anii precedenţi, pelerinii veniţi la Iaşi din toate colţurile ţării, au stat şi câte 10-12 ore la coadă, pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaşte, rândul pelerinilor atingând câţiva kilometri.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Pelerinaj la Targoviste, dupa ce o icoana a Sfintei Parascheva ar fi inceput sa lacrimeze. Cine a vazut primul
Pelerinaj la Targoviste, dupa ce o icoana a Sfintei Parascheva ar fi inceput sa lacrimeze. Cine a vazut primul "minunea"

O biserica din Targoviste s-a transformat in loc de pelerinaj dupa ce o icoana ar fi inceput sa lacrimeze, dupa cum povesteste preotul paroh.

Cei 4.000 de pelerini veniti la Patriarhie nu i-au uitat pe comercianti.
Cei 4.000 de pelerini veniti la Patriarhie nu i-au uitat pe comercianti. "La Parascheva am facut 30 de milioane"

Pelerinajul de Sfantul Dumitru, ocrotitorul Bucurestilor, le umple buzunarele comerciantilor care s-au mutat zilele acestea pe Dealul Mitropoliei. Negustorii se roaga ca vremea sa tina cu ei si pelerinii sa vina in numar cat mai mare.

Recomandări
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen

Comisia Europeană a publicat, marţi, un raport cu privire la starea Spaţiului Schengen în anul care a trecut. Cu această ocazie, au fost anunțate priorităţile pentru anul următor.

 

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Inspecţia Judiciară a propus suspendarea judecătoarei din procesul lui Vlad Pascu. Aceasta l-a căutat în sală pe tânărul mort
Inspecţia Judiciară a propus suspendarea judecătoarei din procesul lui Vlad Pascu. Aceasta l-a căutat în sală pe tânărul mort

Inspecţia Judiciară a anunţat, marţi, că a trimis Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de suspendare din funcţie, până la finalizarea procedurilor disciplinare, a Ioanei Ancuţa Popoviciu.