Viitorii medici ai Romaniei se gandesc sa plece inainte sa fie admisi la facultate: "Nu raman sa isi bata altii joc de mine"

21-07-2016 18:36


Scolile noastre de medicina sunt adevarate fabrici de specialisti pentru Europa. Anul acesta avem un nou record de tineri care vor sa fie doctori.

Desi nu s-au terminat inscrierile, sunt deja sase pe loc la unele universitati. Iar multi recunosc deschis ca vor sa plece in strainatate cand vor termina, din cauza salariilor mici si a conditiilor mizerabile din spitalele noastre.

La Facultatea de Medicina din Brasov inscrierea se face cu lista de asteptare. Holul e plin de parinti si candidati care asteapta rabdatori sa le fie preluate dosarele. Iar cei mai multi se gandesc la plecare inainte sa fie admisi. Din ce motive?

Candidat: “Din cauza banilor si din cauza salariilor si pentru ca munca nu imi este recunoscuta.”

Aceasta tanara vrea sa lucreze in medicina alternativa sau genetica: “Mi-ar placea sa raman si in Romania, dar nu as ramane, va dati seama, sa isi bata altii joc de mine, ca asa se intampla in majoritatea cazurilor"

Candidat: “Am fost intr un spital din Elvetia si am vazut cum arata si as pleca afara sa lucrez, alte conditii nu se compara cu ce e aici.”

Tinerii sunt sustinuti si de parinti.

Tatal unei candidate: “Ati vazut cat de deplorabile sunt spitalele si, nemaivorbind de salarii, daca nu sunt oferite conditii optime de exersare a profesiei, banuiesc ca e de preferat in afara.”

Concurenta stransa este si la Universitiatile de medicina din Timisoara, Constanta, Cluj, Iasi sau Bucuresti. Din pacate, statisticile arata ca aproape jumatate dintre absolventii de medicina pleaca sa profeseze in strainatate.

Flaviu Jonatan, candidat: "Am gandurile astea daca voi termina facultatea. E platit mai bine, salarii mai mari, conditii mai bune. Este civilizatie mai mare, un trai mai bun."

Un tanar care termina medicina si isi incepe rezidentiatul intr-un spital din Romania abia castiga intre 400 si 500 de euro, in schimb in germania salariul porneste de la 2000 de euro si poate ajunge pana la la 4000 de euro.

Intre multimea de viitori medici, gasim si tineri care cred ca ar putea sa schimbe realitatea cruda din spitalele noastre. Iulia are 19 ani si este din Calarasi. Ea s-a inscris la medicina generala la cluj .

Iulia Musat, candidat: "Nu putem sa fugim toti, ca altfel ramanem fara medici. "

Adelina, candidat: "Sincer, gandul meu e sa ma intorc in Medias, de unde am venit. In orasul de unde vin eu sunt putini medici, spitalul are personal putin si de aceea eu vreau sa ma intorc acolo."

Ioana, candidat: “Eu consider ca si in Romania e necesar sa ai medici buni, si nu toata lumea trebuie sa plece in strainatate.”

Examenele la facultatile de medicina vor incepe saptamana viitoare.

VIDEO PROTVPLUS.RO