Vlad Voiculescu: "Efectele plicului nu sunt mici, nu sunt banale". Promisiunea facuta de ministrul Sanatatii
Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat, marti, ca institutia pe care o conduce nu are niciun mecanism de prioritizate a investitiilor.
Acest fapt duce la situatii in care echipamente sunt cumparate, dar ies din garantie pana ajung sa fie folosite sau nu au personal care sa le opereze, si intentioneaza sa schimbe acest lucru pana va pleca din functie, relateaza News.ro.
"Coruptia ucide si acest lucru nu este nicaieri mai evident decat insanatate. (...) Coruptia slabeste societatea nostra in ansamblu si coruptia slabeste statul, iar un stat slab este unul care nu construieste spitale, nu asigura medicamente, nu asigura salarii decente, nu asigura conditii decente pentru pacienti si pentru medici, nu-si protejeaza medicii si pacientii de abuzuri", a spus Voiculescu, in cadrul dezbaterii organizate de Guvern pe tema Strategiei Nationale Anticoruptie.
Ministrul a aratat anumite probleme din sistem, care au culminat cu sesizari facute la Parchet pentru contracte dubioase, pentru licitatii aranjate si pentru angajari ilegale, dand asigurari ca "acestea vor continua".
Vlad Voiculescu a spus insa ca exista si probleme cu privire la gestionarea fondurilor si prioritizarea investitiilor, in sensul de a avea o "viziune" despre cum trebuie sa arate sistemul, iar in baza acestei viziuni facut un plan de investitii. Ministrul a afirmat ca, in acest moment, urmarirea investitiilor nu se face "in niciun fel" in Sanatate.
El a dat ca exempluun contract recent, unde in urma unei licitatii s-a inscris un singur participant, care a platit pretul cel mai mic, dar echipamentul cumparat a iesit din garantie pana in momentul in care a ajuns sa fie folosit.
"Pana voi pleca de la acest minister, va exista un mecanism care sa faca imposibila cumpararea unui echipament daca nu exista spatiul unde sa-l montezi si personalul care sa il opereze dupa", a afirmat ministrul Sanatatii.
Vlad Voiculescu: Efectele "plicului" in Sanatate nu sunt mici, nu sunt banale; impiedica pacientii sa ajunga la medic
Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat, marti, ca efectele mitei in Sanatate nu sunt nici mici, nici banale, uneori fiind o problema de viata si de moarte, pentru ca pacientii nu mai ajung in fata unui medic de frica "plicului" pe care trebuie sa il ofere. El a dat ca exmplu o fata bolnava de cancer, netratata din lipsa de bani.
"CCR a stabilit deja ca plicul, fie ca e inaintea actului medical, fie ca e dupa, este ilegal. Dincolo de nuantele legale as vrea sa vorbesc despre cauzele plicului. Nu poti sa vorbesti despre cauzele plicului fara sa vorbesti de salariile relative mici ale personalului medical", a spus ministrul, afirmand ca salariile in sistem trebuie marite.
Vlad Voiculescu a spus insa ca exista efecte nocive ale acestei practici, fiind un "abuz" impotriva celor slabi si vulnerabili.
"Efectele plicului nu sunt mici. De multe ori suntem tentati sa credem ca e o chestiune banala. Plicul a structurat sistemul asa cum il vedem in ziua de azi. Plicul ii face pe mult pacenti sa nu ajunga la medic", a spus el.
Ministrul Sanatatii a dat un exemplu personal, despre o mama dintr-o localitate din Dambovita care si-a dus copilul prea tarziu la medic.
"Avea o afectiune oncologica, un cancer, iar atunci cand am intrebat de ce nu s-a dus mai devreme raspunsul a fost: «nu am eu bani de Bucuresti». in localitatea de langa nu a fost diagnosticat la timp", a spus Voiculescu.
El a explicat ca femeia simtea ca nu are bani de drum, de cazare in Bucuresti, dar mai ales ca nu are "bani de spaga".
"intamplator stiu foarte multi medici din specialitatea oncologie pediatrica. Nu stiu nici macar unu care sa conditioneze actul medical de plic, de primirea unui folos necuvenit. Dar pentru mama acelui copil lucrurile erau foarte clare: nu putea merge la Bucuresti, nu putea sa-si duca copilul la tratament fara a avea bani. Coruptia ucide!", a spus ministrul.
Un alt efect, spune Vlad Voiculescu, este folosirea proasta a resurselor din spitale, pentru ca "plicul" duce la conflicte nejustificate intre membrii corpului medical pentru resurse precum sali de operatii si paturi. "Plicul" ii face si pe medicii tineri sa nu aiba acces la pacienti de multe ori, mai spune ministrul.
"Plicul, de asemenea, duce la existenta absolut insulara a echipelor multidisciplinare in spitalele noastre. Plicul duce si la respingerea ideii de second opinion. Second opinion fiind un mecanism care salveaza vieti si care salveaza si bani", a mai afirmat Vlad Voiculescu.
Sursa: News.ro
Etichete: ministrul sanatatii, medici, vlad voiculescu,
Dată publicare:
19-07-2016 12:41