Victimele nopții de Revelion. Unii oameni încă își caută animalele de companie dispărute de frica artificiilor

Ultima actualizare: 03-01-2022 11:32

Distracţia oamenilor sub ploaia de artificii şi pocnitori din noaptea dintre ani a fost pentru animalele de companie un adevărat coşmar.

Sute de câini şi pisici au fugit din curţi de frică, traumatizaţi de sunetele prea puternice. Şi acum multi sunt căutati, cu disperare, de stăpâni.

Speriaţi de zgomotele extrem de puternice produse de artificii şi pocnitori, numeroşi câini şi pisici au fugit din curţi în toiul nopţii de Revelion, ca să caute adăpost în locuri liniştite.

După aproape două zile de căutări disperate peste tot în Bucureşti, Vlad l-a găsit pe Tazz, care fugise din curte, terorizat de zgomotul pocnitorilor.

Vlad: ''Am sigilat bine toate colţurile, astfel încât să fie în siguranţă, că ştiam că se va speria de toate petardele. A reuşit să scormonească de frică, a dat cu gherele si cu dinţii cum a putut şi a fugit”.

O căţeluşă a fost filmată hoinărind dezorientată pe străzile din Bucureşti.

Din prudență, unii stăpâni au apelat şi la calmante, recomandate din vreme de veterinari.

Adriana Todirică, medic veterinar: ''Am avut proprietari care m-au sunat că sunt artificii, animalul tremură, respiră foarte greu, ce să facă. Le-am zis: administraţi-i preparatul pe care vi l-am dat, luaţi-l lângă dumneavoastră şi nu îl lăsaţi închis separat''.

Medicii veterinari spun că sunetele puternice de la petarde și artificii sunt o tortură pentru animale și le determină să aibă reacţii necontrolate. Îngrozite, scapă din curţi, aleargă până la epuizare şi se ascund în locuri cât mai izolate.

Unii câini reușesc să se întoarcă mai repede acasă, cu ajutorul microcipului, dacă au stăpâni responsabili.

Hilde Tudora, șef de birou la Protecția Animalelor CJ Ilfov: "E foarte important să ne microcipăm câinii. Dincolo de faptul că e o obligaţie legală, acest lucru ne ajută să ne găsim mult mai repede câinii. Registrul de Evidenţă al Câinilor cu Stăpâni ne va ajuta să-l găsim mai repede: dacă eu găsesc un caine, mă duc la cabinet, îl scanez de microcip, văd al cui este, sun respectivul proprietar, vine şi-şi ia câinele".

De folos este și ca animalul să poarte cu el, la vedere, datele stăpânilor.

Pe internet există pagini speciale dedicate anunțurilor cu animale pierdute și găsite, așa că sunt de mare ajutor în astfel de situații.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO