Viata trista a unui copil abandonat, comprimata intr-un singur minut. Filmele care expun o problema uriasa a Romaniei
Copiii abandonati ai Romaniei fac parte din realitatea dura a unei tari care isi ignora prea mult viitorul. Oameni din toate formele de arta se implica in a atrage atentia asupra unui fenomen ingrijorator.
Proiectul Art for Children isi propune sa aduca in atentia lumii problema copiilor abandonati, dar si sa ii ajute intr-un mod cat se poate de direct.
Printesa Marina Sturdza a pus deja bazele unei licitatii caritabile prin care mai multe opere de arta ce valoreaza impreuna peste 500.000 de euro vor fi scoase la vanzare.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
In cadrul aceluiasi proiect, 5 dintre cei mai buni regizori romani au realizat cate un scurt metraj de doar 1 minut. Radu Jude, regizorul celui mai premiat scurt metraj romanesc din istorie, Anda Damian, profesor la UNATC, Catalin Leescu, un expert al filmelor de 1 minut, Bogdan Dumitrescu, regizor a nenumarate productii ProTV si Olivia Caciuleanu, unul dintre cei mai promitatori regizori din noua generatie sunt cei 5 artisti care si-au pus talentul in actiune pentru a-i ajuta pe copiii abandonati.
"Nu cred ca se pot spune foarte multe lucruri intr-un minut de film, dar ceva poate fi totusi aratat. Cu gandul acesta am pornit la drum, si anume sa arat copiii abandonati - la momentul filmarii - intr-o maternitate bucuresteana. Ca un fel de dovada. Pentru ca, desi se vorbeste mult despre situatia asta, nu vedem mai nimic. Am vrut sa-i arat pe acesti copii, sa vedem cu totii ca ei exista cu adevarat. Apoi am aflat ca numele copiilor abandonti nu pot aparea pe genericul filmului, din ratiuni care tin de protectia lor, desigur, dar lucrul asta pare sa simbolizeze si altceva: ca noi toti am vrea ca ei sa nu existe. Sau sa uitam ca exista", spune Radu Jude.
"Copilaria este pentru mine o stare de gratie, atunci cand adevaratul nostru potential ca fiinte nu este restans sau limitat in vreun fel de catre societate sau noi insine. Cel mai important lucru pentru mine este de a folosi copilaria ca pe o oglinda a ceea ce devenim ca adulti si de a ajusta conform gratiei pe care am pierdut-o. Mi-ar fi placut foarte mult sa fac un film despre copiii abandonati, atat din perspectiva mamei cat si a copilului. Din pacate, un minut e prea putin pentru o asemenea poveste. Aceasta este adevarata problema; gasirea esentei despre cum sunt pierdute instinctul matern si dragostea", crede si Anca Damian, regizor.
"Probabil ca nu voi repeta prea curand experienta de a filma cu copii si animale in acelasi cadru. Desi stiam regula, am incalcat-o cu buna stiinta crezand ca putem controla ceva. E prea putin important daca un copil are probleme aici, in Romania sau altundeva intr-o alta tara. Important e sa facem ceva si sa-i ajutam", mai spune si Bogdan Tiberiu Dumitrescu.
Cele 5 mini-documentare vor intra in concurs la Filminute, festivalul international al filmelor de un minut dedicate prezentarii, promovarii si premierii celor mai bune filme de 60 de secunde.
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.