Vești bune pentru cei care vor să înfieze copii. Procedurile de adopție, simplificate de autorități

Ultima actualizare: 25-11-2020 20:58

Autoritățile au modificat legea și au simplificat procedurile, astfel încât cei care își doresc să adopte un copil să își poate îndeplini mai repede visul de a deveni părinți.

Cu cât copiii ajung mai mici într-o familie, cu atât li se măresc șansele să se integreze, spun specialiștii. Studiile ne arată însă, un adevăr trist: un copil, petrece în medie, 7 ani și jumătate, în sistemul de protecție.

Andreea a mai încercat să adopte un copil, acum câţiva ani, dar a renunţat din cauza timpului foarte mare de aşteptare. Acum a demarat din nou procedura, dar nu este foarte optimistă.

Andreea: "Noi nu avem voie să facem nimic, stăm acasă şi aşteptăm telefonul direcţiei. Când sistemul informatic ne face potrivirea cu un copil, atunci suntem sunaţi. Mie mi-au zis că durează între 4 şi 5 ani să mă sune prima dată."

Până acum cei care doreau să înfieze un copil primeau un atestat de familie adoptatoare care era valabil doar 2 ani. Dacă în acest timp nu li se găsea copilul potrivit, erau nevoiţi să o ia de la capăt cu toate procedurile. De acum atestatul va fi valabil 5 ani. În plus, vor putea fi adoptaţi şi copiii care au peste 14 ani.

Oana Bâzgan, initiatioare proiect: "Aveam situaţii în care aveam grupe de fraţi. unul de 3 ani, unul de 7 şi unul care împlinea 14 ani şi care puteau fi adoptaţi împreună, iar în momentul în care unul dintre ei împlinea 14 ani, toţi ceilalţi deveneau neadoptabili."

În acest moment, aproape 8 mii de copii au nevoie de un cămin. Şi 2.600 de cupluri doresc să adopte. Poate vor fi mai multe după ce va fi simplificat şi modul prin care un copil este declarat adoptabil.

Oana Bâzgan, iniţiatoarea proiectului: "Se elimină căutarea rudelor până la gradul al 4-lea. Aceste rude sunt căutate în prezent de 2 ori. Ori, dacă le-am întrebat întrebat deja prima dată la intrarea copilului în sistem dacă vor să se ocupe de creşterea şi îngrijirea acestui copil şi ele au refuzat, este o perioadă extrem de birocratică care nu aduce valoare".

Noile modificări aduse legii şi promulgate deja spun că o singură dată vor mai fi întrebate rudele dacă sunt de acord cu adopţia. Astfel, responsabilii vor câştiga timp preţios, ca să le poate găsi mai uşor un cămin copiilor.

Pentru părinţi, modificările vin la pachet şi cu un condediu de acomodare mai bine plătit, asemanatator celui de creştere a copilului, plus stimulente financiare.

Potrivit unui studiu, un copil petrece în medie 7,5 ani în sistemul de protecţie. Anul acesta, până în septembrie, au fost adoptaţi numai 744 de copii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Survivor România
SURVIVOR România - S2022E1

02:20:01
Alt Text!
Wine Trips România
Wine Trips România S2E8 | Carmen Tănase, pe urmele vinului alb realizat din struguri roșii la Vinarte

24:45
Alt Text!
MasterChef
Andreea Farcaș îmbină bucătăria indiană cu cea românească la MasterChef?

04:54
Alt Text!
MasterChef
Constantin Neagu de la MasterChef ne dezvăluie la cine se gândește atunci când găteste. Vezi despre ce este vorba

05:17
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Dragoș Anastasiu, crizele din 2022, de ce nu poate plăti angajații ca în Germania și scumpirile din turism

25:09
Alt Text!
MasterChef
Eduard Axente, despre cum se relaxează în bucătărie și cum s-a reinventat Nicoleta Aneni la MasterChef.

06:19
Alt Text!
Survivor România
Primele imagini de la Survivor România 2022

00:36
Alt Text!
Imperiul Leilor
DAN ȘUCU - PORTRET - Care sunt pricipalele 3 aspecte după care se ghidează în afaceri

02:11
Alt Text!
La Măruță
Faimoșii, tensiune mare la plecarea în Dominicană

06:50
Alt Text!
Survivor România
Campioana la Taekwondo Elena Chiriac, neînfricată și plină de ambiție vrea să își întreacă limitele la Survivor.

01:20
Alt Text!