Verighetele s-au scumpit, desi pretul aurului a scazut. Cum justifica bijutierii noile preturi

×
Codul embed a fost copiat

De luna trecuta, guvernul a introdus accize pe bijuterii, de pana la 9 lei pe gram, iar comerciantii au majorat toate podoabele din aur, fara sa mai ia in calcul faptul ca noile taxe nu se aplica si verighetelor.

Astfel ca preturile au sarit cu aproximativ 200 de lei pentru fiecare pereche cumparata de tinerii care vor sa se casatoreasca.

"- Preturile verighetelor sunt mai mici decat la inele?
- Nu, tot la fel, 145 pe gram.
- Dar nu ar trebui sa fie mai ieftine ca inelele au accize, iar verighetele nu?
- Nu, sunt la gramada".

La cei 10 comercianti de bijuterii pe care i-am vizitat in Bucuresti situatia a fost aceeasi.

Nimeni nu are afisate preturi diferite pentru verighete, fata de restul produselor pe care le vand.

Citește și
bebe
Crăciunul a venit cu cel mai frumos dar pentru mai multe familii. Ce spune tradiția despre bebelușii născuți pe 25 decembrie

"- Cat costa verighetele?
- 150 de lei gramul de 14 karate si 180 cel de 18 karate.
- Si sunt mai ieftine decat alte bijuterii?
- Nu, acelasi pret pe gram".

Unii bijutieri au preturi chiar mai mari pentru verighete fata de cele pentru inele obisnuite sau cercei, desi simbolurile cununiei nu sunt impozitate in acest moment suplimentar de stat.

Taxarea lor e interzisa de Uniunea Europeana, pentru a stimula casatoriile si cresterea demografica.

Dar, spre deosebire de alte podoabe, verighetele se vand cel mai bine in acest moment, asa ca bijutierii s-au gandit sa-si mareasca incasarile.

Culmea este ca la cursul Bancii Nationale, in ultima luna gramul de aur s-a ieftinit de la 152 la 140 de lei, in timp ce la bijuterii gramul s-a scumpit tot cu 12 lei.

"Noile legi sunt aplicate haotic, fiecare intelege ce vrea, nu se stie cum vor fi calculate aceste accize", spune Karl Heinz, presedintele Patronatului Bijutierilor.

Calculele arata ca diferenta de pret nu este una de neglijat. Pana la 14 Karate inclusiv, acciza impusa de stat e de un euro/gram, iar la 18 si 24 de karate, de 2 euro/gram.

Asta inseamna ca la o pereche de verighete simple, de 10 grame, pretul este cu 10 euro mai mare, iar pentru aur de 18K, cu 20 euro mai mare.

Ca sa ocoleasca accizele impuse de stat, multi comercianti si-au transformat afacerea in case de amanet.

"Statul considera ca produsele din amaneturi au fost deja accizate si nu impune nicio taxa la vanzare acolo", explica Karl Heinz.

Vanzarile de bijuterii din aur depasesc cateva sute de milioane de euro pe an, iar noile accize ar putea incuraja evaziunea fiscala din domeniu, sustin patronatele.
 

Articol recomandat de sport.ro
Șucu, vizat direct de un acționar de la Genoa: „Acest domn din România…“
Șucu, vizat direct de un acționar de la Genoa: „Acest domn din România…“
Citește și...
"Cea mai mare crestere de accize din istorie". Cu cat se vor scumpi de duminica produsele "de lux"

Alcoolul, bijuteriile, blanurile naturale, dar si iahturile si masinile foarte puternice se scumpesc incepand de duminica, 1 septembrie, cand intra in vigoare noile accize.

Recomandări
Crin Antonescu, despre
Crin Antonescu, despre "păcatul" care "a copleşit" ultimul mandat al lui Klaus Iohannis: "Preşedintele nu poate să facă asta"

Candidatul coaliţiei PSD-PNL-UDMR la Preşedinţia României, Crin Antonescu, a afirmat, vineri seară, că preşedintele Klaus Iohannis a făcut şi lucruri bune în mandatul său, dar şi unele care au fost cel puţin neinspirate.

Ce prevede ”ordonanța trenuleț” pentru 2025. Înghețări de pensii și salarii la stat, eliminarea tichetelor de masă
Ce prevede ”ordonanța trenuleț” pentru 2025. Înghețări de pensii și salarii la stat, eliminarea tichetelor de masă

Cu câteva zile înainte de finele anului, liderii coaliției de guvernare și miniștrii s-au reunit la Palatul Victoria, pentru a stabili cum vor fi reduse cheltuielile bugetare în 2025.

În 2025 ne putem aștepta la noi creșteri de taxe, avertizează economiștii. Primele scumpiri se vor vedea la combustibili
În 2025 ne putem aștepta la noi creșteri de taxe, avertizează economiștii. Primele scumpiri se vor vedea la combustibili

La începutul anului 2025, primele scumpiri se vor vedea la pompă. Prețurile la benzină și motorină vor crește, ca urmare a majorării accizelor la carburanți cu 6 procente.