Vaccinarea antigripala, oprita din cauza unor suspiciuni privind calitatea vaccinului romanesc
Vaccinarea anti-gripala a fost oprita temporar. Ministerul Sanatatii a luat aceasta decizie dupa ce au aparut temeri ca serurile produse la "Institutul Cantacuzino" din Bucuresti nu ar respecta normele.
Verificarea va dura cel putin 7 zile. Timp in care medicii de familie si cei din spitale nu mai au voie sa foloseasca aceste vaccinuri.
Exista aceasta suspiciune - a celor din agentia nationala a medicamentului - ca vaccinul nu ar contine toate tulpinile scrise pe ambalaj.
Asta nu inseamna ca cei care l-au facut ar avea vreun risc. Oficialii din minister chiar vor sa-i linisteasca pe cei 500 de mii de oameni care s-au vaccinat ca nu s-a inregistrat niciun efect advers pina in prezent.
Pina acum din cele un milion de doze comandate au fost folosite jumatate. Persoanele vaccinate au fost copii, batrini si bolnavi cronici prin programul national de vaccinare
Totul din cauza unor suspiciuni privind calitatea vaccinului romanesc, Ministerul Sanatatii cerand Agentiei Nationale a Medicamentului si Institutului Cantacuzino o informare privind acest produs.
Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, a cerut, luni, de urgenta o informare scrisa Agentiei Nationale a Medicamentului si Institutului National de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino cu privire la "conformitatea din punct de vedere al imunogenitatii vaccinului gripal sezonier".
"In acest context si avand in vedere evolutia favorabila a virozelor respiratorii si gripei din ultimele saptamani in Romania s-a convenit sistarea vaccinarii antigripale sezoniere pe o perioada de 7-10 zile, pana la finalizarea tuturor analizelor", a informat Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat de presa remis agentiei MEDIAFAX.
Ministerul Sanatatii a precizat ca pana in prezent nu au fost semnalate cazuri care sa prezinte probleme de sanatate in urma vaccinarii.
In 3 ianuarie, Ministerul Sanatatii anunta ca si in 2012 continua Campania de vaccinare gratuita antigripala, in cadrul careia au fost imunizate 479.589 de persoane cu risc ridicat de imbolnavire. Centrul National de Supraveghere a Bolilor Transmisibile a inregistrat, in ultima saptamana a anului trecut, 53.606 persoane cu infectii respiratorii acute. Dintre acestea, peste 11.429 au fost inregistrate cu pneumonii, iar 42.141 cu viroze respiratorii. Numarul cazurilor compatibile clinic cu gripa inregistrate la nivel national a fost de 36. Pana in 3 ianuarie, in Romania au fost confirmate in laborator sapte cazuri de gripa sezoniera (A/H3N2).