Universul tainic al celor care si-au dedicat viata lui Hristos. Povestea monarhului Daniel, care traieste singur in munti
Intram in Universul tainic al oamenilor care si-au dedicat viata lui Hristos, dar s-au retras din iuresul oraselor si locuiesc in varf de munte.
In muntii Tarcăului din Bucovina, l-am intalnit pe Daniel, un calugar care obisnuieste sa spuna ca "viețuieste mai retras, dar nu este un pustnic". Ca el mai sunt cel putin alti 10 monahi in creierii muntilor, spun satenii din zona, convinsi ca rugaciunile lor ii ajuta sa fie feriți de necazuri.
Codrii Neamtului sunt caminul catorva sihaștri. Staretul manastirii "Schit Tarcau" ne-a dus pe drumul secret catre una dintre chilii. Cararea anevoioasa presupune 10 kilometri de mers pe jos si apoi doi munti de urcat.
Dupa 4 ore am dat de chilia monahului Daniel. Are 43 de ani ultimii 19 i-a trait in padure, departe de lumea dezlantuita si foarte aproape de Cer.
Monahul Daniel, pustnic: "Dupa cum vedeti si dumneavoastra, este relativ confortabil, trupeste vorbind, duhovniceste, este tot timpul la limita. Sunt avantaje si dezavantaje. Avantaje sunt linistea, aerul curat, apa. Dezavantaje sunt voia proprie, lipsa unui povatuitor, incercat in cele duhovnicesti."
In tinerete a fost asistent medical intr-un spital din Bucuresti, insa a simtit o chemare pentru viata in pustnicie. Si-a carat toata casa cu spinarea in varf de munte, bucata cu bucata. Si, din smerenie, nu vrea sa fie socotit pustnic.
Monahul Daniel: "Nu ma incadrez la capitolul pustnic, ma incadrez la capitolul vietuitor de sine sau vietuitor mai retras un pic".
Cu Dumnezeu nu esti singur niciodata, spune el. Si nu te temi de nimic pe lume.
Dupa un ceai neindulcit si cateva povețe, am plecat. La coborare, un padurar ne-a spus ca a auzit si el de calugarul din munte.
Desi Mitropolia Moldovei le-a recomandat pustnicilor, acum cativa ani, sa vina in manastiri, multi au ramas sa se roage mai departe, in munti, pentru iertarea de pacate si mantuirea oamenilor.