Universitati din Cluj si Timisoara au plecat prin tara in cautare de studenti. Ce program le-au pregatit elevilor de-a XI-a
Universitatile din tara pregatesc terenul pentru liceenii care vor deveni studenti la toamna. Babes Bolyai din Cluj trimite prin tara caravane, iar voluntarii incearca sa ii convinga pe elevi sa nu plece peste hotare.
Universitatea de Medicina si Farmacie a lansat o aplicatie cu bibliotecile sau locurile de distractie din Cluj pentru a-i ajuta pe studentii veniti din alte orase sau din strainatate.
Studenta: "Facultatea noastra colaboreaza si cu universitati din Romania, dar si din Europa, iar prin intermediul programului Erasmus aveti posibilitatea de a studia un an sau un semestru in alta tara."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Caravana Universitatii Babes Bolyai din Cluj a bifat pana acum 39 de orase. Acum a ajuns in Baia Mare. Voluntarii se straduiesc sa ii convinga pe elevi sa nu plece la studii in strainatate. Asa ca vin cu diverse propuneri pentru a-i determina sa ramana in tara: burse, festivaluri de muzica, filme sau alte distractii.
Eleva: "Am facut excursii la cabana, drumetii. Initial voiam la psihologie, insa dupa optiunea asta vreau la Litere."
Universitatile vor sa promoveze si centrele din orasele mici, unde sunt tot mai putini studenti.
Antoniu Puscas, student: "Tinerii aleg sa vina la Cluj in detrimentul extensiilor din alte orase, deoarece ii atrage acest oras pentru ca e foarte bine dezvoltat pe plan cultural si in fiecare an se dezvolta din ce in ce mai mult pentru tineret."
In vizor sunt si elevii din clasa a XI-a. Reprezentantii Universitatii pregatesc o simulare de doua saptamani, cu tot ce presupune viata de student. Vor fi selectati 250 de elevi care la vara vor locui in camin cu studentii, vor manca la cantina si vor sustine examene. Experienta va costa 400 de lei.
Marius Petreus, elev: "Daca mi se ofera un job bun in Romania raman aici, daca nu, plec. Pe partea de matematica-informatica la Cluj, pentru ca imi place foarte mult Clujul."
Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj se mandreste in fiecare an cu un numar mare de studenti straini. Acum are 2.200 si pentru a le usura tuturor viata intr-un oras nou cei din conducere au platit 5.000 de lei pentru crearea unei aplicatii cu o baza de date ajutatoare.
Decan: "Aici este descris tot ce tine de scoala: anunturi, orar, examenele, campusul, in trei limbi: romana, franceza si engleza."
Studentii gasesc adresele de care au nevoie, fie ca sunt in campus sau in oras.
Elisabeth, studenta: "Vad imediat cum pot sa ajung unde vreau, de exemplu la sala de lectura sau daca trebuie sa merg la doctor. Deci e incredibil de folositoare! Inainte nimeni nu imi zicea unde si ce trebuie sa fac, dar acum e simplu."
Si Universitatea de Vest din Timisoara cauta studenti in alte judete. Caravana va porni la drum la sfarsitul primaverii, iar echipa va fi formata din profesori si studenti "ambasadori" din fiecare facultate.
Sursa: Pro TV
Etichete: timisoara, cluj, facultate, invatamant, elevi, studenti, aplicatie, universitate, caravana, universitatea babes bolyai, Universitatea de Medicina si Farmacie,
Dată publicare:
07-03-2017 19:37