Unul din trei studenti romani abandoneaza facultatea. Motivele care ii imping pe tineri sa renunte la studiile superioare
Principalele cauze ar fi lipsa banilor sau faptul ca tinerilor nu le place ce si-au ales.Cel putin acestea sunt concluziile unui studiu facut de ''Alianta Nationala a Studentilor din Romania'', in care au fost analizate 29 de universitati, din cele 49.
''E nevoie de un centru de o consiliere a elevilor inca din liceu'', sustin specialistii.
Cand si-a ales facultatea de constructii, Robert s-a gandit ca tatal sau avea o firma in domeniu si castiga bine. Dupa un an si-a dat seama ca santierul nu e pentru el.
Acum, el studiaza Ingineria mediului si simte ca i se potriveste. Un alt tanar povesteste ca s-a chinuit 2 ani sa treaca examenul la fizica, la Facultatea de Stiinte ale Calculatoarelor. S-a lasat pagubas si s-a mutat Ingineria produselor alimentare.
Aici e de fapt una dintre probleme: centrele de consiliere din licee pot fi numarate pe degete.
Madalin Bunoiu - prorector Universitatea de Vest: "Lipsa unei consilieri profesionale in liceu duce la alegeri gresite si constatam ca multi studenti pur si simplu nu fac fata sau nu si-au gasit vocatia pentru domeniul respectiv".
A aparut totusi un centru de specialitate la Universitatea de Vest.
Vlad Petcu - director Centrul de Consiliere si Orientare in Cariera UVT: "Studentii de anul doi selectati de catre facultati au reusit sa isi indrume studentii mai tineri, de anul intai, in ce inseamna adaptarea la un an universitar, o rata de succes la examene"
Odata ajunsi la facultate, multi se angajeaza. Din cauza slujbei, Maria si-a amanat licenta.
MARIA, studenta: "Aveam posibilitatea sa fac schimb de ture, dar nu reuseam mereu si mai mergeam prin cluburi si la facultate am ajuns destul de greu".
Cele mai mari rate de abandon sunt la Universitatea din Resita, unde doar 1 student din 4 ajunge absolvent.
Universitatea din Craiova si cea de Constructii de la Bucuresti sunt si ele la coada clasamentului.
Din pacate, la nivel european Romania este pe locul al 3-lea din coada in privinta abandonului universitar.