UNICEF: Peste un sfert dintre copiii din Romania traiesc sub pragul saraciei
Peste un sfert dintre copiii din Romania traiesc intr-o familie aflata sub pragul national al saraciei, aproximativ cati se afla in aceasta situatie si in SUA(23,1%), se arata intr-un raport UNICEF asupra amplorii saraciei copiilor.
UNICEF dezvaluie, intr-un raport cutremurator, amploarea saraciei copiilor, aratand ca in tarile "bogate" din Europa traiesc aproximativ 13 milioane de copii saraci, iar cele "avansate economic" numara aproximativ 30 de milioane de copii saraci din totalul de 200 de milioane la nivel mondial.
Tarile "avansate economic" sunt cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE), plus Norvegia, Islanda, Australia, Canada, Statele Unite, Japonia, Noua Zeelanda si Elvetia. Saracia, o notiune subiectiva, este inerenta fiecarei societati, raportul masurand saracia relativa fiecarei tari. Astfel, peste unul din patru copii din Romania traieste intr-o familie aflata sub pragul national al saraciei, cam tot cati se afla in aceasta situatie in Statele Unite (23,1%), potrivit raportului.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
La polul opus, Islanda are doar 4,7% copii saraci. In Franta, acest nivel atinge 8,8%, adica aproximativ 1,3 milioane de copii, dintre care jumatate traiesc in conditii nepotrivite de locuit, iar aproximativ 20.000 nu au domiciliu stabil. Raportul scoate in evidenta carentele din anumite state, ca de exemplu Franta, in felul in care este abordata aceasta problema. Cu fonduri de 3,7% din PIB destinate alocatiilor familiale, serviciilor sociale si unor inlesniri la plata impozitelor, Franta este campioana cheltuielilor in favoarea familiei, fiind urmata de Suedia si Marea Britanie.
Cu toate acestea, politica familiala franceza permite diminuarea cu jumatate saracia copiilor, in timp ce alte tari, ca Belgia si Danemarca, sunt mult mai performante la acest capitol, cu cheltuieli mai mici. Agentia ONU masoara, de asemenea, privarile suferite de catre copii, in baza a 14 criterii de evaluare, intre care trei mese pe zi, fructe si legume proaspete, manuale potrivite, un loc linistit pentru efectuarea temelor si o conexiune rapida la Internet.
Dintre tarile cele mai bogate, Franta (10,1%) si Italia (13,3%) sunt singurele care depasesc pragul de 10% in privinta copiilor afectati de privatiuni. Democratiile scandinave si nordice le asigura copiilor lor cele mai bune conditii (3% sufera privari), la polul opus situandu-se Romania (70%) si Bulgaria (50%). Din punct de vedere social, saracia afecteaza mai degraba copiii ai caror parinti au probleme la locul de munca (47% in Franta, fata de 43% in medie) sau familiile de imigranti (20,5% in Franta fata de o medie de 16%), decat familiile monoparentale sau cu un nivel de pregatire slab. Avand in vedere perioada de criza din prezent, UNICEF pledeaza pentru crearea unui observator national si a unui drept la compensarea saraciei.