Una dintre cele mai spectaculoase zone din Delta, repopulata cu peste. Cum spera autoritatile sa-i aduca acasa pe pescari
Vom avea mai mult şalău, numai bun de pescuit, in Delta Dunarii. Reprezentantii rezervatiei, au reluat programul de repopulare, inceput anul trecut, pe lacul Razelm.
Mii de cuiburi de icre au fost plasate in adancuri si se estimeaza ca peste 3 ani, lacul va castiga aproape 100 de tone de peste. Şalăul este una dintre cele mai rentabile specii, iar programul isi propune sa-i convinga pe localnici sa se intoarca la ocupatia lor traditionala - pescuitul.
Lacul Razelm este una dintre cele mai spectaculoase zone din Delta Dunarii, un complex lagunar care ajunge in Marea Neagra si gazduieste zeci de specii de peste. Candva, salaul, un peste cu o carne alba, gustoasa, era foarte numeros dar braconajul excesiv si poluarea i-au scazut dramatic numarul.
Acum, o noua actiune de repopulare, coordonata de Rezervatia Biosferei Delta Dunarii spera sa refaca efectivele.
Reporter: Se simte lipsa de peste?
Pescar: Se simte, bineinteles ca se simte, din cauza plaselor de monofilament.
Reporter: Se braconeaza mult in zona?
Pescar: Se braconeaza, intradevar.
Angajatii statiei de cercetare de la Sinoe au pus in ladite speciale icrele, ca niste mici margele albicioase, gata sa fie lansate. Proiectul are insa si o componeta sociala. Lipsa pestelui din Delta Dunarii a facut ca localnicii din zona Enisala, Sarichioi sau Jurilovca sa plece in strainatate, sa lucreze in constructii, pentru a-si intretine familiile.
Acum, autoritatile spera ca, cel putin sezonier, unii dintre ei sa-si reia meseriile traditionale. Şalăul este una din cele mai cautate specii de peste: un kilogram ajunge sa coste 25-30 de lei in pietele din marile orase fiind mai scump, uneori, decat scrumbia sau somnul.